24 de setembre 2007

(Maragall dimissió)77 milions de nens sense escolaritzar.Els diners que gasten en armes i cosmètics donaria educació a tots els menors del món al 2015

L'últim de la fila, l'últim de la classe?
77 milions de nens estan sense escolaritzar, segons Save the Children. Els diners que gasten els països enriquits en armes i cosmètics serviria per estendre l'educació primària gratuïta a tots els menors del món al 2015.

Al marge de la fi de la violència, Save the Children exigeix el suport internacional al dret a l'educació perquè a L'Iraq, com a la resta dels 21 països que mantenen obert un conflicte armat en l'actualitat, 39 milions de nens no poden anar a escola. “Aquesta xifra suposa més de la meitat del gruix de menors (77 milions) que estan sense escolaritzar al món, no obstant això, només el 23 per cent de l'ajuda mundial a l'educació bàsica està dirigida a les àrees en guerra”, expliquen des de l'organització.

L'entitat afirma que l'actual tendència de l'estat mundial de la infància ha empitjorat. A l'última dècada, 2 milions de nens van morir com a conseqüència de conflictes armats, 6 milions van resultar ferits i altres 20 milions van haver de deixar les seves llars, convertint-se en desplaçats o refugiats per anys o per a tota la seva vida, tal com expliquen des de l'organització.

L'ONG internacional assenyala en el seu recent informe ‘L'últim de la fila, l'últim de la classe’ que es necessita una inversió de 9.000 milions de dòlars anuals per a complir el segon Objectiu del Mil·lenni (ODM) d'estendre l'educació primària de forma universal, gratuïta i obligatòria als nens de tot el món el 2015. “L'import equival al que gasta el món enriquit en armament en només tres dies, al que es gasten els europeus en gelats en un any i al que destinen els nord-americans en cosmètics anualment”, afegeixen responsables de Save the Children.

“Els adults poden fer les guerres que vulguin, però que deixin als nens menjar, jugar i estar amb les seves famílies”
En la presentació de la campanya ‘Reescriguem el futur’, Save the Children va reclamar una inversió de 7.000 milions més del que realment es va destinar el 2004 (2.051 milions de dòlars) o el doble del compromès per a aquest any (4.500 milions) perquè, “d'altra forma, el 2015, 30 milions de nens no hauran estat escolaritzats”.

L'organització humanitària va denunciar, així, que l'actual tendència de donar accés a l'educació a 4 milions de nens cada any no és suficient per a arribar al citat ODM, com prova que progressivament, la xifra de menors escolaritzats disminueix per ser cada vegada més difícil arribar els qui no poden anar a escola perquè viuen immersos en una guerra.

L'informe també explica que al Sudan del Sud existeix la major proporció de nens sense escolaritzar de tot el món. Mentre que al voltant del 20% de la infància comença l'escola, tan sols un 2% assoleix completar l'educació primària. I quant a mortalitat infantil, l'estudi assenyala que més de 10 milions de nens menors de 5 anys moren cada any al món, gairebé 28.000 al dia. “9 de cada 10 mares a l'Àfrica subsahariana perdran a un fill al llarg de la seva vida. Mesures simples, com vacunes, rehidratació oral o mosquiteres no són cares i salvarien moltes vides, però, desgraciadament, moltes mares i nens no tenen accés a elles”, comenten els responsables de l'ONG.

Amics dels nens

Graça Machel, exministra d'Educació de Moçambic, va resultar premiada en la presentació al costat de Jane Fonda i José Saramago amb el guardó ‘Amic dels nens’. La Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional i presidenta de la Fundació pel desenvolupament de la Infància, va incidir que "el nombre de nens afectats per la guerra no ha descendit en els últims anys, sinó que ha augmentat i quan es parla de nens soldat, entre 250.000 i 300.000 en tot el món, la xifra no ha variat des dels anys vuitanta".

"Això significa que la humanitat no ha sabut protegir i mantenir allunyats als nens de l'escenari de la guerra", va afirmar la moçambiquenya, per a qui l'objectiu prioritari de la comunitat internacional ha de ser "reconquerir la infància d'aquests nens per a reescriure amb ells el seu futur. Els adults poden fer les guerres que vulguin, però que deixin als nens menjar, jugar i estar amb les seves famílies".

De la seva banda, Fonda va incidir en la falta de veu dels nens i dones que viuen a L'Iraq, per a afirmar que en el cas d'aquest conflicte no transcendeixen a l'opinió pública qüestions més enllà de les xifres de víctimes mortals. "Ningú parla de leucèmia, per exemple, i no obstant això els casos s'han multiplicat perquè Estats Units ha estat utilitzant caps de míssil amb urani enriquit des del principi del conflicte", va afirmar.

Comparant la invasió de L'Iraq amb la guerra de Vietnam, l'actriu va asseverar que la primera "és fins i tot pitjor" que la segona ja que "el seu llegat serà pitjor. El desastre de L'Iraq projectarà una ombra que es perllongarà sobre Estats Units durant generacions", va vaticinar Fonda, qui va afirmar que "resa" perquè el pròxim president d'EEUU treballi per "tancar la ferida".

Què PuC Fer Jo?


Uneix-te a la campanya 'Reescriguem el futur' de Save the Children.

Més informació:

Pàgina web de Save the Children
Campanya Reescriguem el futur de Save the Children.

Llegeix altres notícies sobre accés a l'educació publicades a Canal Solidari.

Més informació a Canal Solidari-OneWorld, 2007