15 de setembre 2007

(Maragall dimissió) El 90% dels afiliats a CGTa PIRELLI, rebutgen el preacord amb l´empresa

Ahir va tenir lloc com recull a regio7, l´assemblea general de treballadors/es de PIRELLI a Manresa, que afecta a una plantill avora els 1100 treballadors, i qper tant l´empresa industrial més gran de la Catalunya central. El poc entusiasme dels disposats a signar el conveni, UGT-CCOO, més els arguments donats per la CGT, que recorda que fàbrica nova no es garanteix ni tampoc els llocs de treball que serien els mateixos, que es desvincula del preacord al rebutjar-lo el 90% dels seus afiliats en votacions secretes a fàbrica, mostren el desencís d´unes llargues negociacions, que en la ment col.lectiva es palpa la desconfiança per la nula concreció de la direcció industrial de la multinacional a fixar, a part del conveni les voluntats reals a l´instalació de la nova factoria, degut a l´estat lamentable de les instalacions, per la manca d´inversions , malgrat promeses anteriors de plans estratègics amb inversions multimilionàries que no s´han vist enlloc. Alguns vam intervenir en l´assemblea i l´idea de que el conveni important, son els 124.000 metres edificables o més de l´actual factoria i els terrenys de nova ubicació.
La USOC també es va després de titubejos a favor d´un NO, i les postures i opinions de l´assemblea general es decantaven per el NO, però el vot és secret i es veurà aviat el què.
Aquest fet s´ha intentat vincular erròniament amb una negociació col.lectiva que suposaria envers a l´IPC Català de l any passat (3,7%) una pèrdua considerable de massa salarial, que ajudi engreixar encara més els beneficis, i com a contrapartida, cap garantia real de nova fàbrica. I d´aqui la votació que va començar ahir i finalitza dilluns.
Col.lectius com els que tenen edat per prejubilar-se tenen un incentiu especial, massa bo per creure´se´l quan aluns recorden el cas dels jubilats de 1993 que els va passar, i que ara els que es jubilen amb 65 anys els queda a l´entorn dels 1700 euros al mes i ara es quedarien en poc més de 1400 . Mal negoci després de tants anys. Als joves nous, no s´ha eliminat la doble ecala salarial, l´opció de els 8 diumenges extres de agafar 2 dies de festa s´elimina i es limita anualment a poder agafar no 16 dies, sinó 8, més els tres dies d´increment de dies de feina en calendari més el 5 minuts de feina efectiva darrer any que suposen més de 2 dies de feina anual, acaba de convèncer a molts joves i no tan joves d´un mal conveni.
I les por que encara hi ha qui la incentiva en la imprevisió del futur, quan el debat de nova factoria, es veu cada cop més clar que no es debat ara, sinó el proper conveni i així passar 5 anys més sense inversions. Després no hi hagi que sents molts joves que es plantegen agafar d´altres opcions laborals vist el panorama, i depenent del resultat final. Aviat el sabrem. Si surt el NO, serà un NO de dignitat, per obligar a renegociar, com a primer punt clarificar i garanties i clàusules de salvaguarda de nova factoria signades per equip directiu de PIRELLI no d´aqui sinó d´Itàlia, i llavors renegociar el conveni nou i la possibilitats que generarien els 100 milions d´euros de la requalificació en mesures sociolaborals i de futur, vinculades al manteniment dels llocs de treball i factoria nova, que les pors les té l´empresa sinó es signa aviat.
Si surt que SI a aquest mal preacord, a mig termini sense garanties el futur i el malestar seran incerts i creixents.

A continuació us adjunto el comunicat integre després del resultat de votacions entre afiliats/des de CGT PIRELLI:


CGT INFORMA:


La secció sindical de CGT a Pirelli Pneumàtics de Manresa informa a tots/es els treballadors/es :

Després de 8 mesos de negociacions i havent arribat a un pre-acord, CGT vol deixar clar que la firma del mateix està supeditada a l’article 20 del pre-acord que és el següent:

Aquest pre-acord tindrà validesa d’acord un cop s’hagin fet les assemblees dels sindicats, les assemblees generals i posterior votació dels treballadors de PIRELLI Neumàtics, S.A.

Un cop feta la valoració, CGT recomana el NO al pre-acord pels següents motius:

- No es garantitza la construcció d’una nova factoria, ni el volum de rodes, ni el número de treballadors, ni el número de maquinària, ni l’ubicació.

- No s’ha eliminat el 4ª any de la doble escala salarial. S’anirà eliminant quan ja no hi hagi cap treballador amb aquesta categoria.

Exemple: l’any 2008 s’elimina el primer any.

- S’ha augmentat la jornada anual fins a 3 dies.

- S’han garantit treure 5 minuts de descans quan estiguem a la fàbrica nova, el que vol dir actualment 18 hores i 41 minuts de més (dos dies i escaig).

Des de CGT hem apostat clarament pel projecte de fàbrica nova, que hauria de garantir un futur a la plantilla de Pirelli. Hem estat participant en les reunions amb aquesta idea, però finalment ens hem trobat amb una rebaixa continuada de les plataformes que s’han presentat, i en el camí s’han anat diluïnt les garanties. Hem anat passant de que si es donaven els tres factors (Conveni, Terrenys i Requalificació) es faria la fàbrica i ara resulta que encara que es compleixi tot s’haurà de dur a Itàlia per saber que diuen del projecte.

Vàrem partir d’una plataforma on es demanava molt a més a més d’unes garanties d’inversió. Però per tenir-la, parlem d’inversió, vem haver de rebaixar la nostra plataforma i així adecuar-la al nou projecte.

En aquest pre-acord es compleix en gran mesura les pretensions de l’Empresa i com a compensació d’aquest esforç, si des d’Itàlia es diu que no faran la fàbrica nova, obtindrem : endarreriments de l’IPC real (07-08), haurem treballat 2 dies més i l’autorregulació dels diumenges; per tant es TORNARÀ A NEGOCIAR UN ALTRE CONVENI NOU AMB POQUES PERSPECTIVES DE FUTUR (a no ser que aparegui un altre projecte per l’any 2015).

CGT creiem que si per fer el projecte s’han de cumplir gran part de les peticions de l’Empresa, en cas de fracàs la mateixa empresa hauria d’assumir la majoria de peticions que es demanaven en la primera Plataforma Unitària a més de continuar amb el conveni. Aquest creiem que és un punt molt important, on entenem que es donaria una garantia ferma i un punt més de pressió de cara a la decisió per part d’Italia.

Nosaltres considerem molt important garantir la continuïtat de la Plantilla. No serveix fer un esforç per una fàbrica nova sense saber quants treballadors tindran cabuda.

El camí per fer la nova fabrica no és treballar més dies ni cobrar menys, això només són guanys per a l’empresa.

Manresa, 13 de setembre del 2007

CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL Federació local de Sindicats de Manresa

C/ Circumval·lació 77 , 2on. 08240 MANRESA Tel. 93 874 72 60 Fax. 93 874 75 59

e-mail: cgt-pirelli@hotmail.com www.cgtcatalunya.cat