Segons la resposta en nota de premsa els responen des de ACPV:
,
Us informem que la via que té ara la Generalitat per a “l’execució forçosa” és tornar a demanar permís d’accés a les instal·lacions reemissores als jutjats del contenciós administratiu de València, Alacant i Castelló.
En aquest pols permanent de la Generalitat Valenciana a ACPV, la nostra entitat no es troba sola. A les mocions a favor d’ACPV i TV3 aprovades per centenars d’ajuntaments de tot l’àmbit lingüístic s’han d’afegir les mostres de suport de desenes d’entitats, personalitats i ciutadans del nostre país rebudes en les darreres setmanes.
La resolució del govern autonòmic valencià significa una conculcació dels més elementals drets democràtics, un atac a llibertat d’expressió i a la pluralitat informativa sense precedents a l’Europa occidental, i una agressió a la llengua, davant la gravetat de la qual ACPV farem públic en pocs dies les iniciatives que pensem impulsar.
I hem d´afegir que Escola Valenciana ha criticat avui que "menys de la meitat els col·legis d'Infantil, Primària i Secundària de la Comunitat oferixen ensenyament en valencià" i ha assenyalat que "només" el 24,9 dels alumnes tindran l'oportunitat d'estudiar en llengua vernacla, una xifra que l'entitat cívica considera "molt baixa, i més tenint en compte que el pròxim mes de novembre al Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) complirà 25 anys".
Escola Valenciana ha realitzat hui un balanç de l'inici del curs 2007-2008, que "ve marcat un any més per la manca d'interés per part de l'Administració valenciana de promoure l'ensenyament en valencià", han assegurat. Així, han informat que este curs el 24,9 per cent dels alumnes d'Infantil, Primària i Secundària tenen l'oportunitat d'estudiar en valencià. En concret, en els nivells d'Infantil i Primària el nombre de matriculats en valencià és d'un 30 per cent i en Secundària un 17,7 per cent de l'alumnat podrà estudiar en eixa llengua, han afirmat.
Respecte d'això, el president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, ha manifestat que "les dades són baixes si es té en compte que al novembre la LUEV farà 25 anys i que respecte al curs passat només ha augmentat en un punt el nombre de matriculats en línies en valencià". A més, ha considerat que "una de les claus per a potenciar l'ensenyament en valencià és promoure activament des de l'administració la creació de més línies d'ensenyament en esta llengua".
En este sentit, ha dit que dels prop de 2.000 col·legis públics i privats d'Infantil i de Primària que hi ha, 774 oferixen línies d'ensenyament en valencià, és a dir, menys de la meitat. Pel que fa a a Secundària "l'oferta encara és més baixa, ja que dels quasi 800 centres, només 295 donen l'oportunitat de matricular-se en valencià".
Gómez ha apuntat que "dels centres que oferixen l'ensenyament en la nostra llengua, una majoria indiscutible són públics, ja que l'ensenyament privat i concertat no mostra cap interés i la Conselleria d'Educació no pren tampoc cap iniciativa perquè s'impliquen".
Escola Valenciana ha recordat que ha realitzat fa uns mesos la campanya "Matricula en futur, matricula en valencià", que va tindre una "àmplia difusió a través dels mitjans de comunicació i que va comptar amb la col·laboració de Núria Roca per a informar els pares sobre els avantatges de matricular els fills en valencià i sobre els passos que cal seguir, ja que des de la Conselleria d'Educació no s'ha fet cap tipus de promoció en este sentit de forma seriosa", han lamentat.
ASSESSORAMENT JURÍDIC
Des del col·lectiu han assegurat que molts pares es queixen que han matriculat els seus fills en valencià en Infantil i "després els diuen que no pot ser". Per este motiu, Escola Valenciana "està posant a disposició dels pares que ho sol·liciten assessorament jurídic perquè s'estan donant casos de sol·licituds de matriculació en valencià que no s'han complit", han afirmat.
Han posat com a exemple el col·legi públic Villar Palasí de Sagunt, on "15 alumnes que
havien sol·licitat l'ensenyament en valencià es van quedar fora i gràcies a la pressió dels pares i mares assessorats per l'advocat de l'organització han aconseguit que es cree una nova línia d'ensenyament en valencià", s'han felicitat.
D'altra banda, Escola Valenciana denuncia que "la Conselleria s'ha negat a obrir una altra línia d'ensenyament en valencià en el Col·legi 9 d'octubre d'Alcàsser i, com a conseqüència, de les famílies que havien triat la matriculació en valencià, 15 s'han quedat fora i obligatòriament els seus fills han hagut d'incorporar-se a una línia en castellà on només hi havia set alumnes que ho havien sol·licitat".
Per a esta entitat, en Secundària s'afig "una altra problemàtica pel fet que l'Administració valenciana no exigix la capacitació en valencià al professorat". En conseqüència, han agregat, "molts alumnes matriculats en línies en valencià patixes irregularitats de professors que es neguen a fer la classe en valencià i, inclús, a seguir llibres de text escrits en llengua pròpia". Este és l'exemple que es va donar el curs passat a l'IES Comarcal de Burjassot-Godella-Rocafort, i que s'ha abordat en termes jurídics, han recordat.
Gómez ha recalcat que "són necessaris molts més esforços per a la generalització de l'ensenyament en valencià i per a la normalització del valencià en tots els àmbits de l'ús social". Escola Valenciana "té molt clar que el valencià és futur i en els últims anys ha mantingut la seua trajectòria de lluita i de treball per a cridar a la nostra societat, que el valencià és qüestió de tots i de totes, també dels polítics, també dels nostres representants", ha rematat.
Cal reaccionar ja que al PP popular no perdona la dissidència lingüística a les tesis secessionistes, tot i que en privat no pensin el mateix. Des de Catalunya també ens hem de solidaritzar a uns fets que són greus i que tant ACPV com Escola Valenciana, tenen tot el nostre suport, de gent que malgrat estar en situació dificil, necessiten el nostre recolzament i que es divulgui aquestes agressions i greuges creixents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada