24 de setembre 2007

(Maragall dimissió) Geografia de la contaminació: Els punts més negres del planeta

Un informe de l'Institut Blacksmith dissenya un llistat dels indrets més afectats per la pol·lució del món. Els experts alerten: el mapa de la contaminació mundial coincideix amb el de la pobresa.

L'Institut Blacksmith, entitat especialitzada en trobar vies per combatre els perills de la contaminació al món en desenvolupament, acaba de publicar un mapa basat en la geografia de la contaminació, que marca els llocs més pol·lucionats del planeta.

Al rànquing de punts negres es troben dues zones industrials de Rússia, dues de la Xina, dues de l'Índia, una d'Ucraïna, una altra d'Acerbaian, una més de Zàmbia i una altra del Perú. Àsia figura com el continent més perillós per a la salut.

L'estudi de Blacksmith assenyala punts especialment perillosos, com la zona ocupada per les multinacionals de plom i carbó de Tianying i de Linfen, a la Xina, els abocaments de les quals afecten més de tres milions de persones.

Segons explica la Viquipèdia, Linfen té 'l'honor' de ser la primera ciutat del món amb més índexs de contaminació, a causa de les fàbriques, i sobretot a la indústria minera. L'esperança de vida de la població de Linfen és tan sols de 60 anys, comparada amb els 70 que té la resta de la Xina i un elevat tant per cent de la població pateix de problemes respiratoris importants.

Mapa dels indrets més contaminats del món. Els globus que apareixen en color taronja corresponen a les àrees que es troben en els 10 primers llocs del rànquing .


ONG i moviments ecologistes afirmen que la contaminació a Linfen es molt més gran que a Chernobyl, i que el sol només es veu aproximadament unos 20 dies a l'any, ja que la qüantitat de pols és tal que no es distingeixen els edificis amb més 100 metres de llunyania. Els rius també estan contaminats amb un tipus de llot flotant, segons explica la popular enciclopèdia.

Una situació similar es viu a la zona en què opera la petroquímica de Sumgayit, a Acerbaian. L'Institut alerta que els abocaments de productes químics, orgànics i metalls pesats, com el mercuri, d'aquest complex industrial afecten prop de 275.000 persones. Els investigadors que han realitzat l'informe han constatat, per exemple, que els habitants d'aquesta zona pateixen alts índexs de càncer, mortalitat infantil i malformacions.

Als territoris de l'antiga URSS els experts detecten dos nuclis “altament” contaminants: les àrees dels complexos industrials d'armament químic de Dzerzinsk i de l'extracció i processat de níquel de Norilsk, al nord del cercle polar. L'informe de l'Institut Blacksmith també afirma que cinc milions i mig de persones segueixen patint les conseqüències de l'accident nuclear de Chernobyl, a Ucraïna.

Les mines de crom de Sukinda, que perjudiquen la salut de 2.600.000 persones, i el corredor industrial de Vapi, que deixa sense aigua no potable més de 70.000 habitants de la zona, són, segons l'estudi de Blacksmith els dos focus més importants de contaminació al subcontinent indi.

L'Àfrica també apareix al rànquing de punts negres. La república de Zàmbia figura a l'estudi com el país africà més contaminat a causa de les seves mines de cadmi i de plom. A la regió de Kabwe, per exemple, l'enverinament per metalls pesats s'ha convertit, segons l'informe, en un mal endèmic de la zona, que afecta 255.000 persones.

L'únic punt contaminat del llistat a Amèrica es troba a La Oroya, al Perú, on l'Institut Blacksmith ha detectat amb una zona minera i industrial amb alts nivells de pluja àcida.

Cap dels països més desenvolupats es troba a la llista Blacksmith dels trenta principals focus de pol·lució del món, fet que ve a corroborar els informes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que el passat mes de juliol afirmaven que la contaminació segueix creixent com a causa de morts als països empobrits.

L'organització internacional va assegurar que "amb un entorn natural més segur, cada any es podrien evitar més de 13 milions de morts" a països com Angola, Burkina Faso, Mali o Afganistan.

Tant l'OMS com l'Institut Blacksmith afegeixen als seus informes possibles solucions als problemes sanitaris provocats per la contaminació a cadascun dels punts negres del planeta. La majoria d'elles passen per millorar l'entorn natural, la qualitat de l'aigua i estendre l'ús de vacunes contra la transmissió de malalties com la malària.

Què PuC FeR jo?


Pots enviar els teus comentaris o solucions a aquest tipus de problemes medi ambientals. També pots denunciar focus de contaminació de cara a l'informe dels punts més contaminats del planeta el 2008, que els investigadors del Blacksmith Institute estan preparant.

Més informació:

Consulta l'informe complet (en anglès).
Web de l'Institut Blacksmith
Web de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Llegeix altres notícies sobre medi ambient publicades a Canal Solidari.

Més informació a Canal Solidari-OneWorld 2007