27 de setembre 2007

(Maragall dimissió) El repte de la immigració que s´implica amb el català, hauria de fer reaccionar a catalanoparlants que hi renuncien a fer-ne ús

Després d´un cert debat a partir d´una resposta de Pedro Morón , president de Catalunya Acord, responia a article de l´Hector López Bofill, sobre article seu sobre suposat ghetto espanyol del Baix Llobregat per afavorir la presidència de Montilla, quan qui més qui menys coneix independentistes d´aquesta comarca, per citar exemple,crec com Morón en un país cohesionat i acollidor i l´immigració no s´ailla, si no la deixem aillar, altra cosa és que hi ha qui l´interesa electoralment o cintnuin sent, sense conectar amb el país d´acollida. Simplement qui ve d´arreu s´agrupa amb qui té de referent , els compatriotes del país d´acollida, i aquí hi hauria molt a reflexionar. Ara hi ha una nova iniciativa molt interesant. Adreçat a aquest 70% de catalanoparlants que renuncien al ctalà, i el tracten de segona quan sel´s dirigeix un immigrant, amb independència si el coneix o no, tractant el ctalà com a llengua de segona, per activa o per passiva. I la iniciativa ve dels acollits al nostre pais demanant simplement que se´ls parli amb la nostra llengua catalana.

Ahir es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya, la campanya "Jo encara no parlo català, parla-m'hi!" promoguda pel col·lectiu d'immigrants Immi.Cat. La campanya té com a objectiu conscienciar a la població catalana que s'adreci als nouvinguts en català, per tal d'ajudar-los a aprendre la llengua i integrar-se millor al país. També inclou activitats de sensibilització arreu de la nació així com la difusió d'un vídeo a les televisions públiques.

A la presentació van parlar, Diego Arcos, coordinador campanya; Najat el Hachmi, escriptora catalana d'origen Amazi; Bernat Joan, nou Secretari de política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El col·lectiu immi.cat va presentar la setmana passada la campanya a la seu d'Obra Cultural Balear de Palma