30 d’agost 2007

(Maragall dimissió) Qui crema els boscos? Informe Greenpeace, que denuncia que només es deté a l'1% dels responsables dels 20.000 incendis anuals


Els agricultors i ramaders "irresponsables" provoquen la meitat dels incendis als boscos de l'Estat espanyol. Ho assegura Greenpeace, que denuncia que només es deté a l'1% dels responsables dels 20.000 incendis anuals.

Tres de cada quatre incendis de causa coneguda als boscos espanyols són provocats per incendiaris. Per això, Greenpeace ha dedicat el seu últim informe a analitzar ‘El perfil dels que cremen els boscos a l'Estat espanyol’. En aquest document, l'ONG denuncia que, tot i les enormes pèrdues econòmiques i de vides humanes que suposen els 20.000 incendis forestals anuals, encara existeixen importants dubtes sobre les causes i motivacions dels incendis a la península.

Greenpeace Espanya ha realitzat aquest informe per tal de treure de l'anonimat als que estan cremant els boscos. Ha realitzat un retrat robot dels vuit prototips causants dels grans incendis que han assolat les muntanyes i zones verdes de l'Estat a l'última dècada. Per a l'elaboració d'aquests detallats perfils, l'entitat ha fet servir les estadístiques de causalitat d'incendis forestals del Ministeri de Medi Ambient, les anàlisis de detinguts per la Guàrdia Civil i les sentències per incendi forestal a les quals ha tingut accés.

Així, l'agricultor “irresponsable”, amb la crema de rostolls sense autorització ni precaucions, ocasiona més del 31% dels incendis forestals. Com en el cas de l'agricultor, el ramader “inconscient”, utilitza el foc per a la regeneració de les seves pastures, el que ocasiona el 21,5% dels incendis i el 26,5% de la superfície cremada, assenyala el document.

L"imprudent”, fumador inconscient o artífex de fogueres mal apagades, pensant “a mi mai em passarà" , ocasiona el 6,7% dels incendis. L'incendi de Guadalajara de 2005, on van morir 13 persones, és un exemple de barbacoa realitzada de manera imprudent.

De la seva banda, els “piròmans” i “asocials conflictius” (persones amb problema d'integració social i de drogodependència) provoquen únicament el 10,5% dels incendis i el 9% de la superfície cremada, segons dades de l'entitat.

A l'informe ‘Incendiaris’, Greenpeace introdueix també la figura del “Senyor Important” com a persona respectable que “mai llença un llumí sense apagar” però les decisions del qual poden arribar a provocar incendis forestals. Amb decisions poc considerades amb el medi ambient, des de llocs de responsabilitat d'una empresa elèctrica, el Ministeri de Defensa o de RENFE, es produeixen anualment el 2,61% dels incendis de causa coneguda, segons recull l'informe.

La crema interessada per raons econòmiques i el foc provocat per a afavorir espècies com la perdiu i el conill són assenyalats per Greenpeace com altres causes d'incendis forestals.

Sentències i condemnes per als incendiaris

‘Incendiaris. El perfil dels que cremen els boscos’ ofereix per primera vegada una anàlisi del nombre de sentències i condemnes a incendiaris que s'han fet a l'Estat espanyol. Els ecologistes denuncien que només es deté l'1% dels autors de les cremes forestals i que únicament un 20% d'aquests detinguts acaben sent jutjats per delicte d'incendi forestal.

Per a Greenpeace, encara que s'han de prendre més vies que la penal, un dels principals problemes en la lluita contra el foc és la sensació d'impunitat que envolta als incendiaris. Per a acabar amb aquesta impunitat, l'ONG proposa una investigació policial eficaç i coordinada, un estudi i control de la patologia de la piromani i una reforma del codi penal per a endurir les sancions entre altres mesures.

Més informació:
Greenpeace
Consulta l'informe ‘Incendiaris. El perfil dels que cremen els boscos’
Consulta altres notícies sobre incendis publicades a Canal Solidari