06 d’agost 2007

(Maragall dimissió) Iberdrola: Quan el PSOE permet saltar-se la legalitat internacional al Sahara en nom dels diners

Resulta que Iberdrola signa un acord amb El Marroc per a desenvolupar un parc eòlic en el Sahara ocupat , segons l´informació de Rebelión.

Ara, l´empresa Iberdrola ha tancat un acord amb l´Office National d´Electricité(ONE), que és la principal empresa elèctrica marroquina, la que probablement , també ENDESA tingui contactes per tal de comercialitzar energia elèctica a través de la MAT de 400.000 kw al marroc. Doncs Iberdrola ha acordat amb aquesta companyia marroquina, per a realitzar l'estudi de viabilitat de dos parcs eòlics, un d'ells dins del territori del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc.

Segons el comunicat de premsa emès per la pròpia empresa basca, que té el domicili social és a Biulbao, ambdós parcs tindrien una potència total de 200 megavats(MW) i seria lafilial d'Iberdrola qui es garantiria l´exclusivitat per al seu possible desenvolupament i construcció durant la vigència de l´acord d'intencions, que si l´opinió pública d´Euskadi i del conjunt de lé stat pressionen a Iberdrola es podia desfer en favor dels drets nacionals del poble Saharaui.

El comunicat, no obstant això, Iberdrola ha passat per alt -en benefici del seu negoci- el fet que la ubicació d'un d'aquests futurs camps eòlics se situa en un territori il·legalment ocupat pel Marroc, pendent de resolució en el marc de les Nacions Unides, i sobre el qual Rabat no pot exercir cap tipus de sobirania doncs únicament és la potència ocupant.

En un exercici de cinisme destacable, la nota de premsa emesa dimarts passat diu que el projecte de Laayoune (El Aaiun) es situa “en el sud del país (antic Sàhara Occidental)”, tractant amb això de donar legitimitat al seu acord amb la dictadura alauita i resolent la disputa territorial com una mica d'un passat llunyà i freturós de valor. A més la companyia diu voler “contribuir al desenvolupament energètic del país, per al que aportarà la seva experiència, coneixement i tecnologia en el negoci de l´energia eòlica, del que és capdaventera mundial”. De nou el terme “país” es refereix al Marroc malgrat no ser legalment sobirà.

El que Iberdrola pretén és passar per sobre de la legalitat internacional amb la benedicció del PSOE,q ue com ja va dir no pretén respectar el dret a l´autodeterminació del Sahara, i obviar l'informe del sub-secretari general per a Assumptes Legals de Nacions Unides, Hans Corell, qui al gener de 2002 va fer pública la repulsa i condemna de l´Assemblea General de l´ONU cap a l´explotació i el robatori dels recursos naturals o cap a qualsevol altra activitat econòmica que vagi en detriment dels interessos de la població saharaui i privi a aquesta dels seus legítims drets sobre els seus recursos naturals.
Si no volem sentir-nos com una colònia com la macroapagada barcelonina per multinacionals tipus ENDESA o REE, i no es retorna a l´utilitat pública d´interès general a Catalunya, tampoc hem de tolerar que, en el cas d´una altra nació ocupada, en aquest cas per un règim dictatorial monàrquic com el marroquí, faci el mateix sobre el territori del Sàhara per part d´Iberdrola, amb la benedicció del PSOE, que s´autodefineix de "progre", però legitima l´ocupació econòmica al Sàhara de la mà del règim marroquí, sense badar boca.

En el mateix sentit, cal dir que aquest tipus de negocis si es realitzen sense considerar els interessos i desitjos de la població saharaui, incorreran en una violació dels principis de la llei internacional aplicable a les activitats dels recursos minerals en Territoris No autònoms.