07 d’agost 2007

(Maragall dimissió) El primer Fòrum Social Català, del 25 al 27 de gener del 2008. Cap a un Fòrum Social Mundial descentralitzat

El Fòrum Social Mundial celebrat al gener a Nairobi va proposar organitzar el 2008 activitats descentralitzades que continuïn la tasca de debat i intercanvi d'experiències. ONG i moviments socials preparen ja el Fòrum Social Català.

El 25 de juny, un centenar de persones d'entitats i moviments socials es van reunir a la seu de l'ONG Justícia i Pau a Barcelona. L'objectiu? Compartir inquietuds i idees sobre les activitats que es podrien fer al gener de 2008 i respondre d'aquesta manera a la crida que l'últim Fòrum Social Mundial (FSM) va fer perquè l'any vinent es portin a terme accions descentralitzades a tot el món que fomentin la participació local i substitueixin l'absència d'un únic FSM.

La trobada al local de Justícia i Pau ha posat les bases per començar a treballar i organitzar, del 25 al 27 de gener, el primer Fòrum Social Català.

Es tracta “d'estimular la reflexió i l'acció a partir d'una democràcia veritablement participativa, sobretot en allò relacionat amb dinàmiques polítiques, econòmiques i socials actuals i proposar alternatives que se centrin en l'atenció de les necessitats de l'ésser humà i el respecte a la natura”, expliquen els organitzadors, entre els quals destaquen entitats com Justícia i Pau i la Fundació per la Pau.

De moment, no s'han concretat els eixos temàtics del Fòrum Social Català ni les activitats concretes que es realitzaran perquè la trobada està en procés d'organització. Per això, des de les entitats conviden altres organitzacions, moviments socials i persones que vulguin participar a aportar idees i treballar en xarxa.

“L'FSCat està obert a totes les entitats catalanes, amb l'excepció dels partits polítics, organitzacions governamentals, militars o violentes”, afegeixen. El Fòrum Social Català sorgeix perquè hi ha “ganes de fer coses, de superar l'actual estat de fragmentació del moviment altermundista, d'impulsar aquest nou espai de trobada i de fer un esforç per sortir del nostre propi entorn i arribar a la societat”, explica al bloc Resistiendo a la Caverna un dels participants a la reunió del 25 de juny.

Fòrum Social, de l'espai mundial al local

El primer Fòrum Social Mundial es va engegar l'any 2001 a Porto Alegre (Brasil) amb el propòsit de convertir-se en un espai de debat, formulació de propostes i intercanvi d'idees per a la construcció d'alternatives a l'actual model neoliberal.

De Porto Alegre, els debats de l'FSM en altres edicions s'han traslladat a altres països com l'Índia. El 2005, la trobada es va celebrar de manera descentralitzada a Mali, Veneçuela i Pakistan i, l'any passat, el crit per un altre món possible va tenir gust africà al celebrar-se íntegrament a Nairobi (Kenya). Precisament a Kenya es va anunciar que no es farà un FSM únic el 2008 i es va convidar a impulsar activitats locals durant l'anomenat Dia d'Acció Global, el 26 de gener.

D'aquesta crida sorgeix ara la voluntat d'organitzar el Fòrum Social Català per part d'entitats que a Kenya ja es van mostrar actives. En aquella ocasió, les organitzacions catalanes que es van desplaçar a la trobada van crear un bloc que, amb el nom de Cròniques des de l'FSM2006 a Nairobi, recollia les seves experiències, cròniques i visions.

L'FSCat tindrà lloc a Barcelona, ciutat que l'any 2005 ja va acollir el Fòrum Social del Mediterrani. En aquest context, en els últims anys diverses ciutats espanyoles han engegat trobades locals de fòrums socials que han permès millorar la relació entre les entitats i establir aliances per impulsar projectes de manera conjunta.

És el cas dels moviments de Sevilla i Albacete, que el 2002, ja es van organitzar en dos fòrums socials en els quals es va parlar de cultura de pau i immigració i que, en el cas de Sevilla, responia a una trobada de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a la ciutat andalusa.

A Sevilla i Albacete es van afegir tres anys més tard els fòrums socials de Mallorca i Tomelloso, així com el Fòrum Social de Madrid que va reunir més de 90 col·lectius de la regió al març del 2006, i el Fòrum Social de Plasència de maig del 2006, que va centrar part de les seves activitats a sensibilitzar sobre la importància d'un comerç just.

Què Puc Fer Jo?


Les persones que organitzen el Fòrum Social Català han creat una llista de distribució per coordinar-se, organitzar-se i comunicar-se. Informa't i participa!

Més informació:
Informació sobre el Fòrum Social Català al web de Justícia i Pau i la Fundació per la Pau
Fòrum Social Mundial
Crida de l'FSM per a un Dia de Mobilització i Acció Global el 2008
Llegeix altres notícies sobre el Fòrum Social Mundial publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2007