01 d’agost 2007

(Maragall dimissió) Que no es perdi ni una idea! Compilació d'iniciatives per al canvi social


Amb el suport de l'entitat Nova, una desena de persones s'està formant per recollir iniciatives creatives de caràcter social i després assessorar entitats, moviments socials i fins i tot partits polítics que vulguin un canvi.


En el municipi català de La Roca del Vallès, els veïns que volen poden reflectir en paper les seves històries, amors, viatges, vivències… perquè formin part de la història. La idea és crear un Arxiu de la Memòria Popular i classificar i informatitzar la història de veïns anònims perquè no es perdi ni desaparegui, com sol ocórrer en la versió oficial que expliquen els llibres d'Història.


L'Arxiu de la Memòria Popular es va engegar ara fa vint anys a Itàlia i a La Roca del Vallès l'acció va agradar per la seva creativitat i es va replicar. Precisament aquest és el punt de partida de Nova Terra, un projecte que pretén recopilar experiències innovadores i creatives que ja existeixen -com la de l'Arxiu de la Memòria Popular- per promoure el canvi social i oferir-les, amb assessorament, a qui també vulgui treballar per altre món millor però no sap com.


La iniciativa la impulsa l'associació Nova, que des de fa anys col·labora amb entitats i institucions que volen engegar projectes participatius i actius relacionats amb la cultura de pau, la sostenibilitat, el diàleg intercultural i els models socials i econòmics més justs. Des de fa alguns mesos, Nova impulsa la creació d'un grup de persones convençudes que perquè hi hagi canvi social és necessari innovar, i les està formant perquè a partir de setembre comencin a recopilar idees que ja existeixen i siguin capaces d'assessorar altres persones.


La innovació social “pot ajudar a millorar qüestions com la situació de les presons o els sistemes d'anticorrupció”, millorar els serveis públics i treballar per la pau
“És una formació orientada a la crítica, però sobretot a socialitzar la innovació”, explica Martí Olivella, director de Nova i responsable del projecte. Es tracta, diu, de recollir propostes que ja existeixen i que s'han donat a conèixer en espais participatius com el Fòrum Social Mundial i a partir d'aquí elaborar quaderns divulgatius i assessorar "des d'ONG que vulguin promoure canvis fins a partits polítics per a l'elaboració dels seus programes electorals”.


Les idees que Nova Terra vol donar a conèixer es basen en criteris com la transformació no violenta dels conflictes, l'aplicació de la transparència, la comunicació interactiva dels ciutadans i la interculturalitat i la sostenibilitat, entre altres. Totes elles, assenyala Martí Olivella, “poden ajudar a millorar qüestions com la situació de les presons o els sistemes d'anticorrupció i promoure una economia més social”, millorar els serveis públics, i treballar per la pau.


Com participar


El procés per impulsar Nova Terra es va engegar a principis d'any, amb la preselecció d'una trentena de persones que volien participar en el projecte. En aquests moments, el grup està format per una desena de persones que, durant uns deu mesos, realitzaran amb el suport de l'entitat Nova una formació en innovació social i per ser capaces d'assessorar a qui ho demani.


Es tracta “de crear condicions perquè la gent s'organitzi”, es formi, siguin capaces d'autogestionar-se i després “decideixin per elles mateixes si s'organitzen com una entitat, o una cooperativa o amb quin model”, comenta Martí Olivella.


La prova pilot s'engegarà a principis de setembre i, en aquests dies, encara es poden apuntar dos o tres persones més. “Les persones que coneguin iniciatives interessants també ens les poden explicar per donar-les a conèixer”, conclouen des de Nova.


Què Puc Fer Jo?


Durant aquesta setmana encara poden apuntar-se dos o tres persones més per participar al projecte Nova Terra. La iniciativa busca persones disposades a viure a Barcelona durant un any, de qualsevol part del món, amb estudis universitaris i que vulguin formar-se en innovació social. Informa't en la seva página web i al correu info[ARROVA]nova.cat

Si coneixes una experiència innovadora i creativa pots explicar-la al projecte Nova Terra perquè serveixi d'inspiració a altres entitats i persones.

Coneix algunes propostes creatives recollides al Fòrum Repensar la Societat, a l'Aliança per un Món Responsable i Solidari i a la iniciativa Memòria Viva dels fòrums socials

Més informació:

Projecte Nova Terra