11 de desembre 2007

(Maragall dimissió) Regalaràs tecnologia? Compte amb la contaminació!


Greenpeace publica la sisena edició del seu Rànquing Verd d'Electrònics en el qual treu a la llum els gadgets més bruts. Mòbils, televisors i videoconsoles de marques capdavanteres de mercat no són exemples de bon comportament ambiental.


El sector de les videoconsoles va vendre l'any passat a tot el món 62,7 milions d'unitats. Això suposa un creixement del 14,9% en un any i es converteix en el sector de desenvolupament més ràpid en el camp dels productes electrònics, segons dades de Greenpeace.

Aquest Nadal sens dubte seran un dels regals estrella, però les baixes puntuacions de les principals empreses, Microsoft i Nintendo demostren que encara tenen un gran marge de millora en les seves polítiques mediambientals i en la seva aplicació.

Microsoft, Nintendo, Philips o Sharp han entrat en els últims llocs de la classificació del Rànquing Verd d'Electrònics Internacional de Greenpeace pel seu comportament ambiental. Nintendo, per exemple, és la primera empresa que obté zero punts dels deu possibles. Philips i Microsoft han obtingut puntuacions una mica millors, amb un 2 i un 2,7 respectivament.

Empreses netes i brutes

Les empreses que es mouen en els llocs capdavanters del Rànquing Verd són aquelles els productes de les quals, o la majoria dels seus components, es fabriquen sense utilitzar alguns ingredients perillosos específics. En canvi, les empreses que s'han limitat a comprometre's amb l'eliminació de les substàncies nocives en un futur obtenen les pitjors puntuacions.

La nova edició d'aquest rànquing d'actualització trimestral presenta avanços importants en la part alta de la classificació. Sony Ericsson ha pres el primer lloc a Nokia, i les empreses Samsung i Sony ocupen, ara, el segon i tercer lloc respectivament.

Sense recollida de residus selectiva

Nokia i Motorola han estat penalitzats per mala conducta. Greenpeace ha comprovat, per exemple, que els programes de recollida de productes rebutjats de les empreses a Filipines, Tailàndia i Índia no estaven disponibles en sis països, en els quals aquestes declaraven, a través de la seva web, que tenien servei de recollida de residus electrònics.

Els representants de Nokia a Filipines, Tailàndia, Argentina, Rússia i Índia no havien estat informats sobre els programes de les seves empreses i, en molts casos, donaven informació enganyosa. El personal de Motorola tampoc va poder orientar els clients sobre els punts de recollida en els seus respectius països. I com a resultat, Nokia ha caigut des del primer lloc al novè i Motorola del novè al catorzè.

“Les empreses no han de confiar-se en què no comprovarem si són certes les seves declaracions de grandesa verda”, ha advertit Sara del Río, responsable de la campanya de Tòxics de Greenpeace.

Apple, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony i Toshiba han indicat recentment que ells produeixen, en l'actualitat, ordinadors, il·luminació de panells LCD, càmeres de vídeo i càmeres digitals, o almenys els principals components, lliures de PVC i/o BFRs .

Què PuC Fer Jo?


Al voltant de la creixent preocupació pel medi ambient i el reciclatge d'electrodomèstics han sorgit a tot el món interessants i noves iniciatives i propostes que et donen una idea del que pots fer amb els teus aparells electrònics i elèctrics avariats.
Abans de comprar un electrodomèstic pots consultar la sisena edició del Rànquing Verd d'Electrònics de Greenpeace íntegrament a la web de l'ONG.
Pàgina web d'AERESS. Compta amb dades i recursos, a més d'oferir tota la informació necessària per a trobar una botiga de segona mà a prop del teu domicili.

Més informació:

Greenpeace
Legislació relativa a la gestió d'aparells elèctrics i electrònics
Informació sobre el PCB a Viquipèdia.
Campanya ‘Dóna el teu móbil’ de Creu Roja.

Llegeix altres iniciatives relacionades amb el medi ambient publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-One World 2007