16 d’octubre 2007

(Maragall dimissió) Com estalviar més a casa i lluitar contra la sequera


Ecologistes en Acció engega a Catalunya una campanya sobre la relació entre canvi climàtic i sequera per sensibilitzar sobre la importància d'estalviar aigua des de les administracions i a casa nostra.

Quantes vegades al dia et rentes la cara i les dents? Quantes vegades utilitzes la cisterna del WC? Quants minuts trigues en dutxar-te? Tens mecanismes d'estalvi a les aixetes del lavabo? I quanta aigua fas servir per cuinar?

Ecologistes en Acció a Catalunya fa aquestes preguntes en una nova campanya que vol informar de la relació entre el canvi climàtic i la sequera i sensibilitzar la ciutadania de la importància de tenir un pla domèstic per a l'ús eficient de l'aigua i pressionar les seves administracions perquè també ho facin.

Glossari
Canvi climàtic és l'alteració que es produeix en el clima global del planeta a causa de la crema de combustibles fòssils –carbó, petroli i gas- per a l'activitat humana. Aquests gasos acaben provocant un increment de la temperatura.

Sequera és la manca persistent de precipitacions. Segons Ecologistes en Acció, aquesta és la primera vegada que les situacions de sequera poden donar-se a causa de l'activitat humana. La manca d'aigua genera en molts llocs precarietat i pobresa.

Decret de sequera és una eina legislativa que permet aplicar mesures de restricció i estalvi quan els nivells d'aigua a les conques hidrogràfiques arriben a determinats nivells.
La idea és, sobretot, “que la gent sàpiga com gasta l'aigua” perquè “si preguntes a algú quanta aigua consumeix i després es compara amb el seu consum real la diferència és major de la que un pensava”, explica Elisenda Forés, portaveu de temes d'aigua de l'ONG.

Per rentar-se les mans, per exemple, una persona pot utilitzar entre 2 i 18 litres d'aigua, i gastar altres 9 o 10 litres a l'utilitzar el WC com a paperera i després estirar la cisterna. Rentar els plats a mà suposa entre 15 i 30 litres més pel desguàs i moltes rentadores gasten entre 60 i 90 litres en un sol rentat, encara que la càrrega no estigui al complet.

La campanya d'Ecologistes en Acció informa d'aquestes qüestions, anima la gent a completar un qüestionari (pdf) per saber el seu consum real d'aigua i dóna consells i “solucions múltiples” per fomentar l'estalvi, com l'ús de cisternes estalviadores, aixetes electròniques, rentavaixelles de classe A i termostats.

Situació “estructural” de sequera

Com assenyalen des de l'organització, la campanya arriba en un moment en el qual “cada vegada més s'aplica el Decret de Sequera”, és a dir, una eina legislativa que permet les administracions aplicar mesures d'estalvi i restricció quan les reserves hídriques baixen i arriben a determinat nivell.

Segons Ecologistes en Acció, en els anys 2000, 2002, 2005 i 2007 les sequeres s'han repetit i “han deixat de ser una excepció per passar a ser un aspecte amb el qual ens tocarà conviure”.

“Que cada vegada més passi això fa pensar que no anirem a menys i que la sequera serà una situació estructural”, afegeix Elisenda Forés. D'aquí la necessitat d'"adaptar-nos" i començar no només a estalviar aigua sinó que la població pressioni les administracions perquè, a més de motivar les empreses perquè usin l'aigua de manera responsable, també “ho apliquin elles mateixes”, assenyala Forés.

Instal·lar mecanismes d'estalvi d'aigua en tots els punts de subministrament, que les zones verdes dels municipis estiguin formades per espècies autòctones i tinguin sistemes de reg eficient i promoure que les noves construccions tinguin en compte criteris de sostenibilitat són algunes de les propostes d'Ecologistes en Acció als municipis.

Què Puc Fer Jo?


Difon la campanya d'Ecologistes en Acció. Pots informar-te de la seva campanya a la seva pàgina web i dirigir-te a l'entitat per demanar els materials. A més, pots completar el qüestionari (pdf) per saber si malgastes o estalvies aigua.

Visita la nostra secció de Directori d'Organitzacions i coneix la tasca d'altres entitats en temes de medi ambient.

Més informació:
Ecologistes en Acció a Catalunya
Altres notícies sobre medi ambient i recursos hídrics publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2007