12 d’octubre 2007

(Maragall dimissió) 422 euros, els diners que l'any vinent invertiràs en armament


Els Pressupostos de l'Estat presentats pel Govern espanyol per al 2008 preveuen augmentar la despesa militar fins als 18.926 milions d'euros, una inversió que, segons entitats com Justícia i Pau, tenen un “nul benefici social”.

Des de l'1 de gener del 2008 i durant tots els dies de l'any, el Govern espanyol invertirà 51,85 milions d'euros en despesa militar, en els pressupostos del PSOE. Quan acabi l'any, cada ciutadà haurà invertit 422 euros en investigació militar, armament nou i el manteniment de les forces militars i el total de la despesa militar en tot l'any haurà estat de 18.926,83 milions d'euros.

Qui dóna aquestes xifres és el Centre d'Estudis per la Pau Josep Maria Delàs, de l'ONG Justícia i Pau, que ha analitzat la despesa militar espanyola per al proper any.

Segons el Govern espanyol, que fa uns dies va presentar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2008, Defensa seguirà sent el Ministeri amb la principal partida pressupostària amb 8.489,81 milions d'euros, un 5,5% més. Però a aquesta xifra s'haurien de sumar les inversions militars d'altres actors del Govern.

D'aquesta manera, en total la despesa militar de l'Estat espanyol per al pròxim any ascendeix a 18.926,83 milions d'euros. Aquests diners es reparteixen entre el Ministeri de Defensa i organismes autònoms d'aquest, el Centre Nacional d'Intel·ligència, la Guàrdia Civil (pel Ministeri d'Interior), la R+D militar que depèn del Ministeri d'Indústria i les missions de l'OTAN i la Unió Europea (des del Ministeri d'Afers Exteriors), entre d'altres, assegura Justícia i Pau.

Només en inversions militars, per exemple, els ministeris de Defensa i Indústria invertiran 4.080 milions d'euros, és a dir, “el 16,71% del total de les inversions de l'Estat”, fet que per al centre Josep Maria Delàs significa una xifra “desorbitada, si es té en compte la necessitat de modernitzar les deficients infraestructures del país”.

“Mentre moltes de les necessitats socials del país no estan resoltes i les demandes d'augmentar la despesa dirigida a posar remei no són ateses, l'Estat espanyol continua dedicant una part important del seu pressupost a una despesa de dubtosa eficiència i de nul benefici social”, afegeixen des del centre d'estudis, que també destaca que l'any 2008 només la inversió militar augmentarà un 27,7% a causa, sobretot, de l'adquisició “de nous armaments”.

Una tendència mundial

Malgrat que en els Pressupostos Generals per al pròxim any l'I+R militar disminueix percentualment respecte al total de l'Estat dedicat a aquesta matèria, l'R+D militar encara representa el 21,67% del total de l'R+D civil, apunta el centre Josep Maria Delàs.

Per a entitats com Justícia i Pau i la Fundació per la Pau, xifres com aquestes són preocupants i més encara si a nivell mundial la tendència és similar. Fa uns dies, la Fundació per la Pau difonia algunes dades recollides per l'Institut d'Investigació de Pau Internacional d'Estocolm en el seu anuari SIPRI 2007 sobre seguretat internacional, pau i desarmament.

La principal conclusió a la qual arriba aquest organisme és que la despesa militar mundial ha crescut un 37% en els últims deu anys. Estats Units és “el líder indiscutible” i la Xina s'ha convertit en el primer inversor militar a Àsia i en el quart en tot el món, diu l'informe SIPRI, que explica que a principis d'aquest 2007 els Estats Units, Rússia, França, Regne Unit i la Xina tenien més de 26.000 caps nuclears.

Des de la Fundació per la Pau, el seu director, Jordi Armadans, explica que “la lògica que s'amaga sota l'augment de la despesa militar dels governs es basa en un concepte de seguretat tradicional, limitat i obsolet, que la vincula estretament a les amenaces de conflictes armats entre Estats”. “Les anàlisis del SIPRI admeten una gamma de riscos no tradicionals que no es poden abordar amb mitjans militars”, fet pel qual “és necessari superar les polítiques de seguretat ancorades en la lògica militarista”, conclou Armadans.

Què Puc Fer Jo?


Participa en la campanya Per la pau: Prou investigació militar que impulsa la Fundació per la Pau

Amnistia Internacional, Oxfam i l'ONG IANSA impulsen la campanya Armes sota Control, des de la qual pots demanar al Govern espanyol més transparència en el comerç d'armament.

Justícia i Pau t'informa a més d'altres campanyes antimilitaristes

Informa't de la feina d'altres organitzacions que treballen a favor de la pau. Trobes les dades al nostre Directori d'Entitats

Més informació:
Justícia i Pau
Fundació per la Pau
Anuari SIPRI 2007 (pdf en català)
Llegeix altres notícies sobre desarmament publicades a Canal Solidari