26 de maig 2008

(Maragall dimissió) Patum 2008, vivències i videos

Un any més la nostra festa Patrimoni Oral i immaterial de la humanitat i simbol de catalanisme popular i cultural,ja ha acabat, i amb el regust de ja superada, qui més qui menys té experiències de companyonia, de vells retrobats i nous coneguts en atzars de coneixences d´arreu dels Països Catalans. Un passacarrers de dijous baixant de Bagà de xerrada d´EI, dia més nostrat cada cop més per la gent de la comarca, un got, saludo a titot que no hi pot faltar i coneguts de l´hospital de Berga , entre d´altres.
Un dijous pletòric de públic que es notava especialment per l´aglomeració a la Plaça Sant Pere, o dita Plaça de la república, quan encara la teniem. Proclames d´independència a la Plaça, mentre rebia xiulada el còmplice de retallar d´estatut nacional, l´actual lider de CIU Artur Mas, cada cop més qüestionat pels seus. A segon Salt de plens, altaveus anuncien la mort d´un barceloní que havia acabat de fer de ple al primer salt, de 57 anys, per atac de cor. Caldrà posar desfibrilador permanent als vestidors de patum , epr evitar possible nou cas en el futur, ja que l´hospital no hi fou a temps.
Divendres descans i dissabte, sopar amb parella i amics, amb diluvi a la tarda que humitejava la festa, després de passacarrers, però que no va impedit a la zona de les barraques concert dels berguedans Skandol Públic i Obrint Pas, malgrat pluja amenaçant. I a voltes llevar d´hora cap a Berga, on haviem quedat amb el Jaume Renyer, candidat a la Presidència d´ERC, que no em va costar convèncer perquè pugés des de Reus a viure-la, una assignatura per ell mateix reconegut, pendent. Després de volt pel museu de Berga cap a la Patum de Lluïment, al balcó de la seu comarcal d´ERC al Berguedà, en lloc privilegiat amb votants i militants i patumaires observant l´espectacle després de sortida d´administradors de la festa d´un ampli ventall de paraigues que segons els entesos, feia 20 anys que no es veia. Arriba el President de la Generalitat, José Montilla, amb xiulada d´alguns dels presents. M´atanso a saludar a regidors de la CUP, el Natxo i l´Anna Guijarro i acabem per la Berga antiga visitant call jueu, part de la història de la ciutat acompanyats de la Glòria de Prats de Lluçanès i a fer el got clàssic a Cal Negre.
I cap a dinar , a un lloc nostrat, cal Garretà vora el llac de Graugés, un lloc per descobrir i infrautilitzat pel municipi d´Avià, en un entorn encisador. I la colla del Casal independentista de Sants, com recorda el seu bloc en Jaume Renyer a taula: Josep Àngel, Montse Seró, Agustí Argimon, Quim Ferrandiz, Fredèric Roig i Siscu Parès, ja coneguts i que sens dubte la proposta coamrcal de muntanyaires, contrabandistes i maquis triomfava: les patates emmascarades amb la seva cansalada, triomfen. Anècdotes, debats nacionals, del país d´Equerra, de l´independentisme i el record de la tradició catalana, com diu el gastròno berguedà Toni Massanés, de la socialització grupal catalana: la cultura de la -ada (botifarrada, xocolatada, truitada, calçotada, caragolada, xatonada..), vivències, ens presenta llibre Temps de Transició, que enmarquen ponències d´Esquerra Independentista(EI) precongressual d´ERC. Comiat del grup i del Jaume, got a Bar Garbí amb colla del poble i a fer descans per tornar a Patum completa al vespre. Al pujar tard, visc experiència de veure el primer salt de plens per internet fruit iniciativa de berguedans amb sortir.cat , de ben segur exitosa amb col.laboració de TV local de Berga, mentre escolto per Ràdio Puig-reig. Una patum multimèdia i global, ja tocava.
Retrobar grup de Casal de Sants, i gaudim de la plàstica de la munió humana slatant balls, l´imperiosa àliga,gegants, nans...i ja com diu la tradició, el darrer salt de plens, pels berguedans a Plaça gran que és un plaer ja que la pluja ha espantat a molts provinent de l´àrea metropolitana i altres per la feina o per la pluja, però fet i fet ha parat mitja hora abans de començar. El salt preciós, anar perseguint plens, 3/4 de volta a Plaça i guarir la gola a l´Ateneu amb el "Rocker" i d´altres, ja queden només tirabols i esperar patum dels pobres, que desllueix un parell de okupes al balcó consistorial, mentre l´"alcalde" de la patum dels borratxos, foragita amb ajut d´altres. Fi de festa, de tornada i sense controls de mossos i només queda recordar amb videos de gent diversa fins el proper any.
Si més no, les noves tecnologies ens faciliten viedos d´aquest 2008 ja per la posteritat. Gaudiu-ne:

Turcs i cavallets:



Les Guites:



Els Nans:



Segona passada de dijous:



L´àliga:



Salt de Plens:



Patum de Lluïment sota la pluja:



I fins l´any que ve!