22 de novembre 2007

(Maragall dimissió) “No li pegueu més, aquí hi ha càmeres”

Amnistia Internacional presenta el seu informe estatal del regne d Espanya, que inclou Catalunya ‘Espanya: Sal en la ferida' i sentència: “els actes de tortura a l'Estat espanyol no són casos aïllats”. L'ONG arrenca una campanya de pressió al govern per frenar aquesta xacra.


Lucian va ser detingut el mes de juliol a Barcelona per cinc mossos d’Esquadra que el van confondre amb una altra persona. Lucian afirma que el van copejar al carrer, al cotxe de Policia i a la comissaria fins que va arribar a unes dependències amb videovigilància on algú va pronunciar la frase que el va salvar: “No li pegueu més, aquí hi ha càmeres”.

Similars són els casos denunciats el 2006 i 2007 per Sandra, Jordi, Sergio, Daniel, Juan o Javier. La tortura policial sembla estendre's per tot l'Estat espanyol i a les denúncies de les víctimes apareixen amenaces de mort dels agents amb pistoles, ganivets, flagells a les plantes dels peus amb fuets, cops en el cap, puntades, cops de puny i insults, fins i tot estant emmanillades.

ONG nacionals i internacionals i diversos òrgans de drets humans de l'ONU i el Consell d'Europa fa anys que expressen una gran preocupació pels casos de tortura i altres maltractaments infligits per policies a l'Estat espanyol i per la impunitat dels responsables que es dóna en molts d'ells.

Sal a la ferida

Amnistia Internacional (AI) fa públic ara el seu informe ‘Espanya: Sal a la ferida. La impunitat efectiva d'agents de policia en casos de tortura i altres maltractaments’ en el qual, després d'anys d'investigacions, constata que els casos de maltractaments segueixen donant-se a l'Estat espanyol, que "no són casos aïllats" i que solen seguir un mateix patró.

L'informe d'AI assenyala que les investigacions internes sobre tortures policials solen ser inexistents o inadequades i solen anar seguides d'un ràpid arxiu de les denúncies judicials, fins i tot si hi ha dades mèdiques i altres indicis creïbles que les protegeixen.

Per sobre de la llei

“Aquestes situacions segueixen donant-se per la falta de la voluntat política d'aquest govern i dels anteriors, que no compleix els seus deures nacionals i internacionals amb els drets humans”, ha afirmat Rachel Taylor, investigadora d'AI per a Espanya.

Esteban Beltrán, director d'AI Espanya, ha insistit també en la preocupació de l'ONG davant la manca de mesures de les autoritats espanyoles referent a això i ha assenyalat que fins que el govern no adopti mesures efectives per investigar les denúncies de maltractaments i posar a tots els responsables a disposició judicial, els funcionaris encarregats de fer complir la llei “estaran per sobre d'ella”.

Per això l'organització ha remès a les autoritats una sèrie de recomanacions que, al seu judici, ajudarien a impedir maltractaments i a posar fi a la impunitat dels funcionaris encarregats de fer complir la llei responsables d'aquests actes.

“Aquestes situacions segueixen donant-se per manca de voluntat política d'aquest govern i dels anteriors"
Entre les mesures proposades destaquen la necessitat de reformar el sistema d'investigacions de les denúncies de violacions greus dels drets humans comeses per funcionaris dels diferents cossos de Policia i la de crear un organisme independent per a aquesta comesa. També s'exigeix la introducció dels enregistraments de vídeo i àudio en totes les dependències on es trobin els detinguts i l'elaboració d'unes “regles de joc” per a l'actuació dels policies en manifestacions, detencions i expulsions d'immigrants.

A la Fiscalia General de l'Estat, Amnistia li exigeix la creació d'un registre de denúncies i dades sobre maltractaments policials (Espanya és un dels únics cinc països europeus que encara no compten amb ell) i la incoació immediata de procediments criminals sobre els policies sospitosos d'infligir maltractaments.

I a les autoritats judicials, l'ONG internacional els reclama que garanteixin investigacions "ràpides, exhaustives i imparcials", a més, de garantir condemnes per maltractaments acords a la gravetat dels delictes.

El cas de Catalunya

La successió d'incidents en els últims mesos com el vídeo amb els abusos en la comissaria de Les Corts de Barcelona, la mort d'un jove després de la seva detenció a Badalona o l'ús d'armes prohibides per detenir l'avanç d'un manifestació del monument okupa, ha obert el debat en la societat catalana sobre l'ús de la força per part de la Polícia.

Durant les últimes setmanes l'anunci de la Generalitat de generalitzar l'ús de la videovigilància en circuit tancat en totes les comissaries i de la creació d'un comitè independent d'ètica policial ha tornat a reobrir el debat sobre si els cossos que vetllen per la seguretat de la ciutadania han de ser precisament els quals estiguin especialment vigilats.

Però la intenció del govern català és clara: qualsevol denúncia de tortura, abús o maltractament, serà investigada. Una bona notícia, segons Jaume Asens, lletrat de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona. "Són mesures insuficients encara, però és un camí", ha afirmat Asens en la presentació de l'informe d'Amnistia.

Quina sanció s'imposarà a aquests policies?

L'informe ‘Sal en la ferida’ va acompanyat d'una campanya de pressió al govern amb la qual Amnistia demana el processament i sanció efectius dels agents que cometen maltractaments i tortures a l'Estat espanyol. A través de l'enviament d'una targeta postal se li reclama al ministre de l'Interior que es faci justícia a les víctimes de maltractaments policials perquè no persisteixin els abusos.

Què PuC Fer Jo?


Fes-te amb la targeta postal de la campanya en una de les delegacions d'Amnistia Internacional (pots buscar aquella que et queda més a prop al Directori de Canal Solidari), emplena-la i envia-la de nou a l'entitat, ells les remetran totes al ministre de l'Interior.

Grava, denúncia i penja a YouTube les imatges d'abús de poder de les quals siguis testimoni. Ho pots fer fàcilment al canal de ‘Copwatchers’. T'expliquem com fer-ho.

Més informació:

Pàgina web d'Amnistia Internacional (AI)

Pots consultar l'informe complet ‘Espanya: Sal a la ferida. La impunitat efectiva d'agents de policia en casos de tortura i altres maltractaments’.

Web de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, que ha presentat l'informe 'La tortura a l'Estat espanyol 2006'.

Llegeix altres notícies sobre drets humans publicades a Canal Solidari.