29 de juliol 2007

(Maragall dimissió) La rata: nou mètode de reclamar drets socials i sindicals als EEUU

Pot semblar aparentment ridícul, però la visualització d´allò que a molts els associa amb un animal repelent, llefiscós i fastigós, és l´icona dels sindicalistes a Estats Units, quan veuen vulnerats els seus drets i associar la rata a qui els explota laboralment d´alguna manera. La notícia se´n fa ressó aquest blocaire, que visualitza aquesta realitat emergent als EEUU, i que de ben segur a Europa tindria força clients, d´implantar-se també amb l´onada de desregulacions laborals, deslocalitzacions, precarietat...

ratamv11.jpg

Per exemple, a Nova York, quan els treballadors d´un restaurant, per exemple, volen revindicar els seus drets cridenn al senyor que porta la rata inflable. I sens dubte la rata ajuda a que menys gent entri al restaurant o la companyia en qüestió i que els treballadors/es aconsegueixin millors condicions. Un nou mètode a tenir en compte, depenent del cas, ja que cap establiment comercial, i menys encara d´alimentació li convé que se´ls vinculi amb una rata, tant a l´establiment com als propietaris.

El tema es que las rates inflables (¡de fins a 5 metres d´alçada!) són molt utilitzades en vagues o protestes contra empreses que incumpleixen els seus pagaments o convenis amb els seus treballadors als EEUU. EL 2006, per exemple, més de 300 pilots de Delta Air Lines Inc. varen marxar prop de la seu de la companyia i cvaren col.locar una enorme rata inflable en el carrer com a símbol de cobdícia corporativa en l´esforç de la aerolínea per anular els seus contractes i imposar retallades salarials. El mateix va succeir a Nova York, quan els treballadors de Starbucks varen utilitzar una rata gegant per a protestar perquè els locals de la firma eren infectats de rates i escarbats. Suposo que això es deu a que a les personas les ratas ens resulten gairebé sempre desagradables i llefiscoses.

Aquesta original idea ha estat presa també pel artista urbà- contestataris d´origen anglès Banksy - qui el 2005 va viatjar a Israel i va pintar varias imatges sobre el mur de contenció encara sense acabar que pasa per Betlem (de un cantó del mur, dos nois obrient un forat en el ciment, cap a un paradís de palmeres i sol; de l´altre, Maria, Josep i el nen Jesús que no podien arribar a l´estable sobre el que brilla l´estrella perquè la paret sel´s ho impedia) o va instal·lar a Estats Units un ninot inflable disfressat de detingut de Guantánamo en la cua de la muntanya russa de Disneylandia, que els policies varen retirar als noranta minuts. Banksy ha creat una rata que ve per a “completar”: arriba a la mà un cartell buit, i la idea es que la gent escrigui el que vulgui, amb fibra, aerosol o instrument a elegir.

rata.jpg