12 de febrer 2008

(Maragall dimissió) Anunciar-se a TV: parlem de política o de drets humans?


Qualsevol ONG pot demanar l'emissió gratuïta d'un anunci a TV. Se'ls sol requerir un certificat de caràcter benèfic que dóna el Govern. A Amnistia Internacional l'hi han denegat per motius polítics.

Campany Mans Unides
Quan una ONG vol difondre el seu missatge en els grans mitjans de comunicació pot fer com l'empresa privada i pagar o demanar la publicació gratuïta de l'anunci apel·lant a la bona voluntat del mitjà. En el cas de les televisions, però, existeix una particularitat: les cadenes –públiques o privades- poden demanar si volen que l'anunci tingui l'anomenada exempció de còmput.

L'exempció de còmput és un certificat que atorga el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç que garanteix que un determinat anunci no té fins comercials i si caràcter benèfic. Al considerar que l'spot no persegueix lucrar els seus autors, les cadenes de televisió poden emetre'l sense que compti com un anunci més i, per tant, sense alterar la quantitat d'anuncis comercials que ja tenien previstos i amb això els seus beneficis. Per a les ONG, en canvi, suposa una garantia més comptar amb l'exempció de còmput, encara que finalment són les televisions les que acaben decidint si emeten o no l'anunci.

Una exempció de còmput és el que va sol·licitar al juny del 2007 Amnistia Internacional al Ministeri d'Indústria per a la seva campanya El poder de la teva veu, que a través del següent vídeo explica diversos articles de la Declaració Universal de Drets Humans i els posa en boca de líders polítics de països com Estats Units, Israel, Líbia, Iran, Rússia i Cuba.

Clica sobre la imatge per veure el vídeo.

Com expliquen des d'Amnistia Internacional, aquesta entitat no ha pagat mai a cap mitjà de comunicació per publicitar les seves campanyes i el fet de sol·licitar l'exempció de còmput perquè els anuncis puguin emetre's de manera gratuïta és “una pràctica generalitzada” entre les ONG. “T'ho donen si l'anunci té caràcter de benefici social, no si s'utilitza l'spot per recaptar fons per a l'organització i amb fins comercials”, especifica Amnistia.

En el cas de la campanya 'El Poder de Tu Voz', el motiu que ha esgrimit el Ministeri d'Indústria no és que el vídeo persegueixi fins lucratives, sinó que té connotacions polítiques. I aquí la situació canvia. “Indústria ha rebutjat l'anunci d'Amnistia Internacional basant-se en la Llei 25/1994, que al seu torn adapta la directiva Televisió Sense Fronteres”, una norma europea que “fa referència a que la publicitat televisada no haurà d'atemptar contra les conviccions religioses o polítiques”, apunta Myriam Redondo, professora de Periodisme de la Universitat SEK-IE de Segòvia.

“No es considera que l'anunci ‘El poder de la teva veu’ reuneixi les condicions d'allò que es disposa a l'apartat 4 de l'article 13 de la llei 25/1994” i l'spot “no podria ser considerat de servei públic o caràcter benèfic, en el supòsit de ser emès”, argumenta el Ministeri d'Indústria, que afirma que l'anunci “no es limita a difondre i promoure els drets humans, sinó que també atribueix la violació de drets humans a líders polítics internacionals”.

Des d'Amnistia Internacional, en canvi, expliquen que l'objectiu del vídeo no és donar una opinió política “sinó defensar drets humans universals”, i adverteixen que l'actuació del Ministeri “pot considerar-se censura prèvia”. “No només es nega el caràcter de servei públic de l'anunci, amb el qual s'impedeix la seva emissió gratuïta, sinó que a més el qualifica com publicitat política, i per tant prohibida, sent sancionable la seva emissió”, afegeix l'entitat .

Més visites per a l'spot després de l'incident

Segons Amnistia Internacional, aquesta és la primera vegada que el Ministeri nega l'exempció de còmput a una ONG internacional “per motius polítics”. Però no és la primera vegada que a aquesta organització li posen traves per aconseguir aquest certificat.

El 2002, Amnistia va demanar la exensión de còmput per a l'anunci 'Posa't en la seva pell', que parlava sobre maltractaments de caràcter racista per part de policies a Espanya. El Ministeri va denegar el certificat “sense justificar la seva negativa” i l'ONG va recórrer la decisió davant els tribunals, “que ens van donar la raó”, diu l'entitat. Ara, s'espera la decisió del Tribunal Suprem, on el Ministeri va recórrer.

En el cas d'aquest últim vídeo, Indústria explica que el procés encara contínua perquè fa uns dies Amnistia Internacional va presentar diverses al·legacions que encara han de respondre's, tot i que des del mateix Ministeri també recorden que l'spot és inadequat. L'ONG alerta que si confirmen que li neguen el certificat acudirà a la justícia.

Malgrat això, l'ONG ha arribat a acords amb televisions públiques i de caràcter privat i amb diferents diaris que han publicat el seu anunci sense necessitat de pagar. I l'incident ha permès, a més, que el vídeo s'hagi vist molt més en els últims dies.

Què Puc Fer Jo?


Fes-te ciberactivista d'Amnistia Internacional. A la seva web trobes campanyes que demanen el tancament de Guantánamo, la fi de les lapidacions a l'Iran, que acabi la repressió contra activistes de drets humans a la Xina i la fi de la violència contra les dones immigrants humans a l'Estat espanyol.

Més informació:
Amnistia Internacional
Altres notícies sobre drets humans i ONG i publicitat publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2008