20 d’agost 2014

L´epidèmia dels tancaments de llits i plantes hospitalàries a l´estiu amenaça en revolta a setembre

vall hebron revolta
Aquests dies, he pogut parlar especialment amb gent diversa de diferents centres hospitalaris catalans, i el denominador comú és el mateix: pandèmia de tancament de llits via tancament de plantes senceres a hospitals, com a Bellvitge, Vall d´Hebron a Barcelona, o d´altres com a Tortosa, Terrassa, Viladecans,etc.
I això és una tendència que no ve de nou, la diferència és que ara, el perill real, si es tanca plantes d´hospital a diferència d´anys anteriors, es que ja no s´obrin al setembre en hospitals de primer nivell de Catalunya, i el que això afectarà a la població en general.
I l´altra derivada és que alhora, s´estan derivant a cliniques i hospitals privats o concertats de la XHUP, el que això afecta a les arques públiques i va a entitats xucladores de diner públic, tipus CAPIO, suficient conegudes pels “populars” membres del seu consell d´administració.
De fet el Servei Català de la Salut ja reconeix convenis amb multitud d´entitats com a proveïdors de serveis, consultable en el registre públic de convenis i contractes.
I aquí hi ha un fil.ló si alguns podrien ser susceptibles presumptament de ser del club selecte del 3%, quan la Generalitat aquest any ha reconegutuna retallada de 56 milions d´euros al Servei Català de la Salut, aquest convenis són especialment sagnants, ja que afecten a la societat directament, que pateix amb cada cop més impaciència les llistes d´espera i l´empitjorament de la qualitat assistencial en un tema de drets fonamentals com és la salut del que ha de visitar-se o requereix una urgència a l´hospital o CAP´s, que per citar dos exemples : hospitals comarcals com a Tortosa que retallen 89 llits de 217 totals,que no ha d´ésser precisament una anècdota a molts hospitals comarcals, i que passarà més discretament.
Hospital de primer nivell com a Bellvitge, que presta servei a 1,5 milions de persones, que passen de 850 llits consolidats l´any 2007 a tan sols 650 llits el 2012 i baixant, intolerable per la pressió que suposa a professionals, a menys és clar, ai làs, d´impulsar les derivacions perquè algú altre es lucri, o forçar per no esperar eternament dates per proves, forcin a la gent a recórrer a mútues involuntàriament en anys de devaluació de salaris sense aturador i atur estructurals dantescos.
I tot plegat en aquests dies de titulars i piulades #pujolensroba pel lladrocini d´un poc honorable President de la Generalitat, que fan més sagnant la situació dels hospitals catalans a l´estiu i el que ve de cara a l´agost. Esperem que no calgui posar més venes als ulls al  setembre perquè el Trending Topic d´avui amb el #nometraslado per la defensa d´usuaris i professionals del manteniment dels llits d´hospital es veurà multiplicat en una tardor calenta per múltiples motius, com no es restitueixi les plantes i llits d´hospitals clausurats , en defensa legítima de la desobediència civil en defensa de la nostra sanitat pública de totes i tots, ja que serà insostenible el col.lapse general sistemàticament orquestrat aquests mesos de juny i juliol i proper agost.
I és que el govern de CIU no en té prou i ara pretén “vendre´s base de dades sanitàries a centres d´investigació” . O plantejar-se cobrar fins a 25 euros per simplement anar a l´hospital d´urgències!. Més llenya al foc d´un incendi que va cremant a foc lent i que té com a piròman major el Conseller Boí Ruiz, prou conegut com a exmembre de la patronal hospitalària, que ajuda entendre molt del que succeeix actualment, i encara segueix de conseller.
Alguns exemples del que succeeix a la sanitat catalana, per entendre la dimensió del que bull a la sanitat , agreujat amb el que succeirà amb la nova llei de mútues imposada pel govern del PP: