Lluny de ser així, el nou text no fa sinó legalitzar unes situacions a què precisament ens oposem des del món sindical. Entre les mesures que s’hi inclouen destaca tot allò que fa referència a la figura del “treballador autònom dependent”, conegut també com a “trade”, és a dir, aquell que obté almenys un 75% dels seus ingressos d’una sola empresa. En definitiva, un “fals autònom” de cap a peus.
L’Estatut, en lloc d’eradicar aquest fenomen manté la limitació de drets que suposa per a aquest tipus de treballadors i treballadores i la seva desprotecció jurídica enfront dels assalariats. En cap lloc es recull el dret a unes condicions de treball dignes, ni a la percepció d’un salari, ni a un període de vacances. Al seu lloc, per exemple, es parla del “dret a una interrupció temporal anual”, cosa que res té a veure amb unes vacances. Tot això, mentre el treballador/a du a terme pràcticament la mateixa activitat que la plantilla de l’empresa.
En aquest sentit, l’Estatut només posa sobre paper i contribueix a que es donin encara més situacions de treball submergit, treball “en negre”, treball a preu fet, etc, contra les quals hauria de lluitar. Contractar falsos autònoms continuarà sent més barat que assalariar personal, i tot, sense cap sanció que ho impedeixi.
Des de la Intersindical-CSC entenem que el que ha de fer l’Estat d’una vegada per totes és facilitar que aquest col•lectiu, a qui per una banda s’obliga a donar-se d’alta com a autònom però per altra manté relacions laborals amb l’empresa, sigui assalariat i pugui gaudir dels drets que així li corresponen.
De fet, la llei tampoc serveix per solucionar la problemàtica dels treballadors i treballadores autònoms, ja que, per exemple, no resol el cobrament de l’atur. Si bé en reconeix el dret, en cap moment concreta de quina manera es durà a terme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada