19 de juny 2008

(Maragall dimissió) Els Països Catalans no volem la Directiva Europea de les 65 hores setmanals


A la xarxa social Facebook, he iniciat, campanya en contra d´una nova directiva europea:

NO A LA DIRECTIVA EUROPEA DE LES 65 HORES SETMANALS
L'EUROPA DEL CAPITAL VOL FER-NOS RETROCEDIR UN SEGLE

1. El passat 9 de juny els ministres de Treball dels 27 països de la Unió Europea van aprovar un text de Directiva europea que autoritza als Estats membres a canviar la seva legislació i permetre acords individuals per allargar la jornada setmanal de treballfeina fins a les 60 hores (65 en el cas dels col·lectius que fan guàrdies, com el personal sanitari i altres). L'única garantia que li quedaria al treballador és el descans obligatori d'11 hores. D'aquesta forma, com el límit de 60 hores s'estableix com una mitjana de tres mesos, les hores treballades a la setmana podrien arribar fins 78 (13 hores de treballfeina i 11 de descans diàries). Aquesta Directiva indigna ha de passar ara pel Parlament Europeu per a la seva aprovació definitiva.

2. La Directiva representa un retrocés històric de drets. El 1917 els governs es van veure obligats a acceptar una jornada setmanal màxima legal de 48 hores com a conseqüència d'una llarga lluita del moviment obrer internacional per les 8 hores. Ara, gairebé un segle després, volen ampliar el màxim legal a 60 hores setmanals. I no és només la brutal prolongació de la jornada, sinó la seva imposició a través de l'acord individual entre l'empresari i el treballador, trencant els convenis i passant per sobre de la representació col·lectiva dels treballadors.

3. L'UE deixa en evidència el seu caràcter d'instrument del capitalisme europeu i la destinaciódestí que aquest ens ofereix als treballadors. Aquest és el seu "model social europeu". El dels mateixos que volen allargar l'edat de jubilació als 70 anys i privatitzar les pensions; els mateixos que pretenen acabar amb les conquestes socials i privatitzar els serveis públics. Sota el capitalisme, l'avenç de la ciència i la tecnologia, lluny de servir al progrés social, serveix per fer-nos retrocedir el segle passat i portar la Humanitat a un atzucac.

4. El Govern estatal de Zapatero, ni tan sols no ha votat en contra en la reunió de ministres de l'UE, sinó que s'ha abstingut, mostrant fins on arriba la seva oposició. Entre els promotors de la Directiva estan, al costat dels partits de la dreta europea, partits com el laborista o la socialdemocràcia alemanya, deixant en evidència la seva completa degeneració.

5. Crida l'atenció la indigna reacció de la burocràcia sindical europea, representada en la CES. El seu secretari general, Monks, s'ha limitat a dir que la Directiva és "inacceptable" i que treballarà amb els seus aliats en el Parlament Europeu per frenar-la. El buròcrata de CCOO, Toxo, ha respost que "hi ha eleccions europees el 2009 i els treballadors també som votants"!!. La comoditat d'aquest personal és tan gran que ni tan sols no s'han aixecat contra una Directiva que, d'aplicar-se, soscava el seu propi paper de "representació" dels treballadors, del qual treuen les seves prebendes i privilegis. Les lluites de França i altres llocs han portat a les 35 h setmanals en els anys 90, així com el sindicalisme i l'esquerra que no s'enfronta al capital ens portaran a les 65h.

6. Davant de la Directiva proposada és urgent que tot el sindicalisme europeu, sense excepció, convoqui una vaga general de protesta a tota l'UE per impedir aquest brutal abúsatropellament. Cridem a tota l'esquerra sindical a treballar des de ja de forma unitària, aquí i a escala europea, per impulsar una resposta i organitzar un moviment massiu en favor de la vaga general europea per forçar el Parlament europeu la retirada de la Directiva.

7. La Unió europea neoliberal vol imposar les 65 hores setmanals i eliminar limitació 8 hores. El "socialista"Corbacho s´abstéAmb acord de 27 estats, a través del consell de Ministres de Treball de torn, per tant el català, Celestino Corbacho, s´ha abstingut en un dels atacs més greus als treballadors/es d´aquest país. I ara el PSOE farà la cantarella que mirarà d´aturar, la qüestió és que a Europa, ell s´ha abstingut, ni tan sols un vot particular en contra, per tant Celestino Corbacho, el nou neoliberal ministre espanyol de Treball.

8. La conquesta de les 8 hores, que en el cas català, fou a través de la vaga de la Canadenca el 1919, on un dels protagonistes en fou Salvador Seguí, té les hores comptades en ple segle XXI, obrint la porta a una total desestructuració de la vida laboral i familiar de milions de treballadors de més de 450 milions de ciutadans i treballadors/es de la Unió Europea , 10 milions d´ells als Països Catalans.

9. Què suposarà aquesta directiva que ha d´aprovar properament el Parlament Europeu? En primer lloc, un major "dumping social" dins la UE. Les multinacionals pressionaran als governs per incrementar la setmana laboral per dos vies: l´amenaça de deslocalizació, i la possibilitat d´implantació sempre i quan augmenti la jornada laboral.

10. Per altra cantó, l´utilizació de la directiva Bolkenstein (que, encara no està aprovada plenament, s´aplica de facto), que suposa permetre a les empreses l´aplicació de la legislació laboral del país d´origen dels treballadors que contracti, encara que estiguin en un altre país. La Cort Europea de Justícia ha dictat tres sentencies favorables a subcontractes que exercien el dumping en Alemanya, Suècia i Finlandia (casos Laval i Viking).

11. Si un país incrementa la setmana laboral fins les 65 hores podrà "exportar" treballadors/es a qualsevol punt de la UE. Aviat veurem diferències en la jornada laboral de més de 25 hores entre uns i altres treballadors/es.Els Estats membres podran modificar la seva legislació i permetre que els treballadors arribin a acords individuals amb el seus empresaris sobre la duració de la jornada, fins un màxim de 60 hores setmanals en casos generals i de 65 en els casos especials como els metges. Aquest temps es computa com promig durant tres mesos, el que significa que les jornades podran arribar fins les 78 hores.

12. La directiva contempla a més que les hores que els metges dormin en l´hospital durant les seves guàrdies, seran comptabilitzades com temps de descans. En quant als treballadors/es d´ETTs perden tots els seus drets: estaran quatre mesos sense ésser considerats assalariats i, per tant, sense cap protecció, ni possibilitat d´exigir el cumpliment de les lleis laborals.

13. El capitalisme ha arribat a un punt d´expansió tal i laminació dels drets laborals que no sembla tenir aturador, i per això els grups transnacionals tenen eines institucionals com la Unió Europea que utilitzen a través dels ministres de treball de torn, per imposar mesures regressives .A l´estat espanyol és limitat a 40 hores setmanals fins ara, i la directiva, es pot endarrerir, però és d´aplicació als estats membres de la UE.

14.Ens sobren els motius de reclamar un marc català de relacions laborals que articulin els drets i garanteixin les garanties laborals dels més de 5 milions de treballadors/es d´arreu dels Països Catalans, davant intents que ens pretenen laminar la nostra dignitat com a treballadors/es, davant d´un estat espanyol, que més enllà de la gesticulació per passiva, admet la laminació de conquestes laborals històriques, amb el vist-i-plau d´un ministre de l´Hospitalet, Celestino Corbacho. I alguns es fan dir encara "socialistes".Mentre s´especula amb preus d´aliments bàsics, el Banc Central Europeu sense control democràtic no para d´augmentar el preu del diner i de l´euribor de les hipoteques, i la gent no arriba a fi de mes, els treballadors/es catalans tindrem clar que una altra europa és possible, sense aquesta Unió Europea neoliberal i que el que ens cal, en el terreny laboral també , és exercir el dret a decidir.

15. Els adherits a aquesta causa ens comprometem a difondre les conseqüències d´aquesta Directiva de la UE i a denunciar el colaboracionisme de la suposada "esquerra espanyolista" que s´equipara al liberalisme de Tony Blair, Angela Merkel i de Nicolas Sarkozy de la mà de José Luis Rodriguez Zapatero, executat per Celestino Corbacho en contra de la dignitat dels treballadors catalans i el seu dret a decidir sobre el nostre marc sobirà de relacions laborals.