25 de desembre 2007

(Maragall dimissió) Nou webloc sobre la Fia-faia, la tradició de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà


Omple de joia, que almenys una tradició desconeguda encara per a molts, surti al telenotícies de TV3, hi tingui un reconeixement social fora de la comarca, que ha d´acabar esdevenint una festa Patrimoni nacional, esdevenint, festa d´Interès Nacional, sens dubte.
Gent com en Xavier Pedrals, historiador i responsable de l´Arxiu comarcal del Bwerguedà,que ha fet una recerca sobre aquesta festa del solstici d´hivern amb el llibre titulat: La Fia-Faia: ancestral, màgica, única", recomanable:



La Fia-faia: ancestral, màgica, única
Pedrals i Costa, Xavier
Publicacions de l'Abadia de Montserrat
La Fia-faia és una festa del solstici d’hivern. La seva part més visible consisteix en l’encesa d’una foguera a la muntanya amb la posta de sol. Posteriorment un grup de fallaires adults conduirà aquest foc a les poblacions i el repartirà entre els qui els esperen amb les seves faies disposades. Reminiscència d’antics ritus agraris, sobretot ramaders, el conjunt de la festa evoca altres sensibilitats religioses i festives.
Premi Valeri Serra i Boldú 2006

Data de publicació: 2007

Lloc de publicació: Barcelona

Col·lecció: Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, 18

Preu: 12 €


Per mirar d´aportar un pessic al coneixement i difusió, us faig present un nou webloc sobre la Fia-faia, amb imatges, videos i informació ,que podeu fer-lo vostre aportant quelcom sobre aquesta festa de l´Alt Berguedà per tal de prestigiar-la encara més.

- Webloc de la Fia-Faia

I les fotografies pròpies com la de dalt,penjades al compte de Flickr propi.