05 de gener 2008

(Maragall dimissió) Les fotos de l'any de Unicef: remoure consciències i canviar vides


El genocidi ruandés, l'explotació laboral dels menors, la situació a Gaça i l'esperança dels més petits en les pitjors condicions són algunes de les estampes triades per Unicef com les millors fotografies de l'any.

El 2007 ha estat un any ple d'imatges. Unicef ha escollit les sis fotografies de l'any pel “seu criteri periodístic i social, bon gust i sentit artístic”. La imatge de Ghulam, una nena afganesa d'11 anys asseguda al costat del seu marit de 40 realitzada per la fotògrafa nord-americana Stephanie Sinclair, ha estat triada ahir com la millor imatge de 2007.



La fotografia va ser distingida per la delegació alemanya del Fons de Nacions Unides per a la Infància, entre altres 1.230 imatges, per la seva denúncia d'una pràctica "mundial" i "terrible". La imatge forma part d'una sèrie de retrats sobre matrimonis infantils que Sinclair va realitzar durant dos anys a Afganistan, Etiòpia i Nepal.


L'explotació dels nens

En segon lloc, s'ha reconegut el treball del fotògraf bangladesí Bhuiya Akash sobre l'explotació laboral de nens al seu país. El missatge d'alegria i esperança que ha aconseguit el fotògraf Hartmut Schwarzbach amb la imatge d'Annalyn, una nena filipina que viu en una colònia de miners prop de Manila, ha rebut el tercer premi.

‘Els innocents de Gaça’, la fotografia que retrata l'horror d'uns nens palestins ferits mentre són traslladats a l'hospital després d'un atac israelià al nord de Gaça ha aconseguit la menció d'honor.



La sisena imatge finalista forma part del reportatge sobre dones violades durant el genocidi de Rwanda (1994) al costat dels seus fills, de l'israelià Jonathan Torgovnik, que aquest any va guanyar el Premi al Retrat Fotogràfic de la National Portrait Gallery de Londres.


Posar fi al matrimoni infantil

La fotografia guanyadora d'aquest any ha donat la volta al món i ha impactat a la ciutadania de tot el planeta. Per això, Unicef ha engegat una campanya per la fi del matrimoni infantil a qualsevol país del món.

“El matrimoni infantil viola els drets humans independentment de si la persona involucrada és un nen o una nena, però sens dubte es tracta de la forma més generalitzada d'abús sexual i explotació de les nenes. Algunes conseqüències negatives són la separació de la família i els amics, la falta de llibertat per a relacionar-se amb les persones de la mateixa edat i participar en les activitats comunitàries, i una reducció de les oportunitats de rebre una educació”, expliquen des de l'ong.

Què Puc Fer Jo?


Si desitges treballar en la defensa dels drets dels nens i les nenes pots col·laborar amb Unicef o buscar al directori d'ONG de Canal Solidari les entitats que operen a la teva ciutat o província.

Més informació:

Web de Unicef

Web de la campanya informativa per posar fi al matrimoni infantil.

Llegeix altres notícies relacionades amb la infància publicades a Canal Solidari.

Canal Solidari-OneWorld 2007