07 d’abril 2008

(Maragall dimissió) Wikileaks, un altaveu per a la difusió d'informació prohibida i censurada

El portal publica documents vetats en alguns països, enviats i analitzats per persones que preserven el seu anonimat. El seu objectiu principal: aconseguir influència política i desvetllar comportaments no ètics de governs i empreses.


Wikileaks, que desenvolupa una versió no censurable de la popular enciclopèdia Wiquipèdia, és, segons els seus creadors, fàcil d'utilitzar per qualsevol internauta, i ja ha rebut més de 1,2 milions de documents procedents de societats amb règims totalitaris.

Segons el portal, avui dia, l'obertura i democratització són més necessàries que mai, a causa de l'increment de poder de les corporacions irresponsables, a l'augment de tendències autoritàries als Estats democràtics i a l'increment de governs autoritaris procedents de llocs tan diversos com la Xina, Rússia, Euràsia Central, Orient Pròxim o l'Àfrica Subsahariana.

La pàgina web afirma millorar l'anàlisi i la transmissió de la documentació publicada, ja que la comunitat internauta examinarà, en fòrums, la seva credibilitat, plausibilitat o falsedat.

D'aquesta manera, Wikileaks redueix el risc de possibles leakers o filtradors i assoleix una selecció d'informació veraç i millor contrastada que la que molts mitjans de comunicació i serveis d'intel·ligència proporcionen.

El grup d'assessors del portal, encara en formació, inclou representants del col·lectiu expatriat rus, així com comunitats de persones refugiades tibetanes, periodistes, un antic analista de la intel·ligència nord-americana i criptògrafs .

Què PuC Fer Jo?



Enllaces relacionats:

Wikileaks

Viquipèdia

Pots llegir altres notícies relacionades amb les noves tecnologies publicades a Canal Solidari.

Canal Solidari-OneWorld 2008