21 d’abril 2008

(Maragall dimissió) Quins impactes tenen els Tractats de Lliure Comerç per a la justícia social o el medi ambient?


Els TLC tenen efectes “nefasts” segons un bon nombre d'ONG. Diverses ciutats es van convertir aquesta setmana en seus de la Setmana d'Acció Global contra aquests tractats. Coneix les accions conjuntes que es van dur a terme.


Des de finals dels anys 90, la Unió Europea (UE) ha establert Tractats de Lliure Comerç (TLC) amb determinats països com Mèxic, Xile, Sudàfrica i regions d'Amèrica Llatina, Àfrica, el Carib i el Pacífic. No obstant això, tal com denuncien les ONG, a partir del 2006 la UE va “decidir fer més agressiva” la seva agenda de comerç i inversions.

Des de llavors, la UE ha iniciat negociacions amb Corea del Sud, la regió centreamericana, la Comunitat Andina de Nacions (CA), l'Associació de Nacions de l'Àsia Sudoriental (ENDRECEN) i l'Índia. Encara que cada negociació té les seves singularitats, moviments socials i ONG de les regions del Sud i d'Europa han estat examinant, qüestionant i, en molts casos, oposant-se obertament al contingut i els mètodes de negociació dels Acords d'Associació i d'altres formats que impliquen fórmules de lliure comerç.

Per a les organitzacions socials, els TLC "obren els mercats dels països en vies de desenvolupament a la competència devastadora de les exportacions de la UE", el que "duu a un augment en la desigualtat social i la pobresa per mitjà de la destrucció d'indústries locals, i de l'agricultura camperola i familiar, causant danys a l'ocupació i a les fonts d'alimentació" en aquestes regions en les quals es troben alguns dels Estats més pobres del món.

Una de les plataformes més actives en contra dels TLC és Qui deu a qui?. "Els termes establerts dins dels TLC redueixen dramàticament el necessari espai polític dels països en vies de desenvolupament per regular i dissenyar les seves pròpies polítiques econòmiques amb la finalitat de satisfer els seus propis objectius i necessitats bàsiques de la població", expliquen des de la campanya, que forma part de les activitats de la Setmana d'Acció Global.

Fins ara les organitzacions europees i altres moviments de Mèxic, Xile, Àfrica i el Carib, portaven a terme iniciatives de rebuig als TLC de forma separada. La Setmana d'Acció Global que es va desenvolupar fins el dia 12 d'abril a diverses ciutats del món va tractar d'aglutinar esforços, estratègies i mobilitzacions. Per a això en un dels actes centrals de la Setmana es van reuniran a Brussel·les més de 100 activistes de cinc continents.

Enfortir i millorar les estratègies de resistència

Enfortir i millorar les estratègies de resistència, aconseguir que les campanyes siguin més eficaces, vincular lluites locals i sectorials amb campanyes globals, i demostrar amb major eficàcia l'impacte del programa d'acció “Europa global” de la UE i dels TLC sobre la vida i els mitjans de subsistència de centenars de milions de persones eren alguns dels objectius a aconseguir en aquestes jornades.

La setmana d'estratègia i acció també pretenia fer balanç de l'estat de l'ofensiva comercial de la UE i visibilitzar els seus impactes socials, econòmics i mediambientals en el Sud i a Europa. També analitzar la forma que els governs del Sud accepten aquest marc i les lluites desenvolupades en aquests últims anys. “Ens proposem informar i crear consciència en la major quantitat d'organitzacions i en la ciutadania sobre els problemes dels TLC, i a involucrar-los en el treball sobre aquests tractats”, explicaven des de l'organització de la setmana.

"Els TLC redueixen l'espai polític dels països en vies de desenvolupament per regular les seves pròpies polítiques"
A més de la reunió estratègica de les organitzacions i moviments, la campanya va compareixer en una audiència pública en el Parlament Europeu, es van dur a terme mobilitzacions, concentracions, conferències de premsa i una gira d'incidència política pels Estats membre de la UE.

A diferents capitals europees es van reunir més de 50 xarxes, moviments i organitzacions d'Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina, Carib, Amèrica del Nord i Europa que participen, d'una o altra manera, en la resistència a les polítiques de comerç i inversions de la UE en general, i dels TLC de la UE, els Estats Units, Canadà i altres països en particular.

Què PuC Fer Jo?


També et pots informar i unir-te a la campanya contra la signatura dels acords comercials de la UE amb els països empobrits o en vies de desenvolupament.

Enllaços relacionats:

Més informació sobre la Setmana d'estratègia i acció contra els TLC (Tractats de ‘Lliure’ Comerç) europeus

Pàgina web de la campanya contra la signatura dels acords comercials de la UE

Pàgina web de la campanya Qui deu a qui?

Pots llegir més notícies relacionades amb el comerç publicades a Canal Solidari.

Canal Solidari-OneWorld 2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

Només hi puc afegir això:
CLICA l'ENLLAÇ
http://www.youtube.com/watch?v=d4NdNqnJ5Lk