01 d’abril 2008

(Maragall dimissió) El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU, en perill

Nacions Unides fa una "petició urgent i extraordinària" als països enriquits per tal d'alimentar 73 milions de persones que depenen de l'ajuda per menjar. ONG criden l'atenció sobre els països que pateixen fam crònica.


L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha advertit que podria haver de racionar l'ajuda alimentària als països empobrits a causa de l'augment dels preus en els productes bàsics i en els combustibles.

L'Agència per a l'Alimentació i l'Agricultura de l'ONU (FAO, per les seves sigles en anglès) ha de recaptar almenys 500 milions de dòlars (gairebé 338 milions d'euros) en els pròxims dies per evitar haver d'arribar a racionar l'ajuda alimentària que reben 73 milions de persones a prop de 80 països.

La directora executiva del Programa Mundial d'Aliments (PAM), Josette Sheeran, va decidir remetre el passat 23 de març una carta als governs dels països enriquits amb aquesta petició urgent.

Segons els responsables de les ajudes, les classes mitges urbanes dels països en vies de desenvolupament, com Indonèsia, Iemen o Mèxic, comencen a passar fam a causa de la ràpida pujada dels preus de productes bàsics com el blat, el blat de moro, l'arròs o la soia. "La fam té de cop i volta un nou rostre", ha afirmat Sheeran.

Un sol menjar al dia

Segons Sheeran, als països en desenvolupament moltes famílies han deixat de menjar tres vegades al dia i ho poden fer només una. “Per primera vegada en vint anys, Egipte ha ampliat el seu sistema de racionament d'aliments, mentre que Pakistan ha reintroduït un sistema de cartilles de racionament que havia abandonat a mitjans dels anys vuitanta. Per això, el PAM ara ha d'ajudar també aquests països on el problema no és l'escassetat d'aliments, sinó la carestia dels mateixos”, va explicar la directora executiva del programa.

"El cost de la vida ha augmentat tan abruptament que moltes persones no tenen recursos econòmics per comprar queviures"
Sheehan confia que finalment els països enriquits s'involucrin en aquest “repte per a tothom” i que així es puguin evitar les mesures dràstiques, però recorda que els països empobrits del món hauran de pagar aquest any un 35% més per les seves importacions de cereals.

Desnutrició crònica

Les ONG, per la seva banda, reclamen que no s'oblidi la situació dels habitants dels països més necessitats, aquells en els quals l'escassetat d'aliments s'ha convertit en “un mal crònic”.

Acció Contra la Fam, per exemple, ha denunciat que més de 12.500 menors de cinc anys pateixen desnutrició aguda a Libèria. La taxa de mortalitat del país també se situa en el llindar crític marcat per l'Organització Mundial de la Salut.

Malgrat la relativa estabilitat que presenta el país des de la signatura de l'acord de pau del 2003, l'ONG denuncia que els 14 anys de guerra civil han arruïnat Libèria i explica que la població desplaçada en camps de refugiats de la capital està tornant a les seves llars per començar una nova vida però el que es troben és una situació “d'extrema pobresa urbana".

A més de la fam, l'entitat detalla altres problemes “endèmics” a la regió. “L'aigua potable escasseja, tot just trobem latrines, no hi ha electricitat, les cases estan molt danyades i a això s'afegixen les malalties produïdes per l'acumulació de residus i la manca d'higiene", assenyalen des d'Acció contra la Fam.


Estimacions sobre seguretat alimentària de la FAO en el primer trimestre del 2008


La Creu Roja, per la seva banda, ha cridat l'atenció sobre l'empitjorament de la la situació humanitària a Somàlia. Anna Schaaf, portaveu de la Creu Roja Internacional, ha explicat que el país viu una severa escassetat d'aliments, a més d'una greu sequera.

L'ONG ha denunciat que, "mentre els mitjans se centren en altres crisis d'Àfrica", centenars de milers de persones s'han vist desplaçades i la manca crònica de pluges ha empitjorat encara més la seva situació. "El cost de la vida ha augmentat tan abruptament que moltes persones no tenen recursos econòmics per comprar queviures i altres articles bàsics", expliquen.

En algunes regions del país, segons assenyala el Comitè, la població depèn totalment de la criança d'animals i del comerç, "però els pasturatges són ara terres àrides a molts llocs, i els pastors estan perdent animals que estan massa febles per caminar les distàncies cada vegada més llargues entre les pastures fresques i els pocs pous d'aigua", assegura l'entitat.

"Inseguretat alimentària crònica"

Les ONG fixen la seva atenció també en Etiòpia, on gairebé nou milions d'etíops necessitaran ajuda alimentària aquest any, segons la Xarxa de Sistemes d'Alerta Ràpida de Fam (FEWS, per les seves sigles en anglès).

L'organització nord-americana denúncia que vuit milions de persones a Etiòpia pateixen "inseguretat alimentària crònica" i un altre milió pateix aquesta inseguretat de forma aguda. A més, la FEWS adverteix que tant els preus com la demanda de bestiar boví, l'exportació del qual era una de les principals fonts d'ingrés del país, han caigut en els últims mesos.

Què PuC Fer Jo?


Al Directori d'ONG de Canal Solidari trobaràs aquestes i d'altres entitats d'acció humanitària i cooperació internacional amb les quals pots col·laborar. A HacesFalta.org també pots trobar oportunitats de voluntariat en aquests camps.

Enllaços relacionats:

Acció Contra la Fam
Creu Roja
Xarxa de Sistemes d'Alerta Ràpida de Fam
FAO.
Programa Mundial d'Aliments (PAM).
Pàgina web de l'Organització de Nacions Unides.
Organització Mundial de la Salut.

Llegeix altres notícies relacionades amb l'acció humanitària publicades a Canal Solidari.

Canal Solidari-OneWorld 2008