06 de novembre 2007

(Maragall dimissió) Acnur afirma que cap dels 103 menors retinguts al Txad és orfe


La justícia txadiana ha presentat càrrecs formals contra les 18 persones detingudes –set d'elles espanyoles- pel suposat intent de segrest d'un centenar de menors. L'ONU diu que els nens tenen família i no són de Darfur.

Foto: www.europapress.es
Segons l'organització de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), identificar tots els nens i nenes és complicat a causa de la seva curta edat, encara que tots ells “tenen pare i mare i no són orfes”. Els menors, que es troben en un centre de la ciutat d'Abeché i han rebut assistència per part de l'ONU i la Creu Roja, anaven a viatjar a França amb l'ONG Arca de Zoé sota l'aparença d'una operació humanitària.

“Hi ha famílies a França i altres països d'Europa que ja han pagat una certa quantitat de diners per quedar-se amb ells”, indica Annet Rehrl, delegada al Txad de l'Acnur.

En aquests moments, les autoritats del Txad han detingut 18 persones: nou francesos –sis membres de l'ONG i tres periodistes-, dos ciutadans del Txad i set espanyols membres de la tripulació de la companyia aèria espanyola Girjet. La majoria de les detencions es van produir el 25 d'octubre, quan l'avió en el qual els retinguts i els 103 menors anaven a sortir del país va ser detingut per la policia del Txad a l'aeroport d'Abeché.

El fiscal públic del Txad, Ahmad Daoud, ha presentat càrrecs formalment contra les 18 persones i les acusa del segrest dels nens i nenes. De moment, s'espera la resposta de les autoritats judicials.

Segons el Ministre de l'Interior del Txad, Ahmad Bachir, “segurament” els sis cooperants francesos aniran a presó. “Van elaborar visats falsos” i “podrien passar diversos anys a la presó”, afirma Bachir.

“Segurament” els sis cooperants francesos aniran a presó, segons el ministre de l'Interior del Txad
Des del primer moment que es va conèixer el cas, el Govern txadià s'ha mantingut ferm i ha promès “sancions exemplars”, que podrien concretar-se en condemnes de fins a 20 anys de presó i treballs forçats. El president francès, Nicolás Sarkozy, ha qualificat els fets “d'il·legals i inacceptables” i, segons la premsa francesa, el Govern europeu evitarà impedir l'acció de la justícia txadiana.

En el cas dels espanyols, podrien ser acusats de complicitat en el delicte, encara que des de la companyia aèria ja han negat qualsevol implicació en l'acció i s'han defensat dient que a ells solament els havien contractat per volar entre el Txad i França. El ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va demanar ahir 29 d'octubre respecte per a la “presumpció d'innocència” dels espanyols detinguts. Sobre el terreny es troben ja l'ambaixadora d'Espanya al Camerun, María Jesús Alonso, i el cònsol espanyol al Camerun, Vicente Mas, que realitzen les gestions necessàries per a l'alliberament de la tripulació espanyola detinguda.

La versió de l'ONG

L'ONG Arca de Zoé, per la seva banda, ha negat en tot moment que la seva intenció fos vendre els petits perquè fossin adoptats i assegura que tots són orfes; segons l'entitat, tots els documents de l'operació estaven “clars” i el Govern del Txad estava al corrent de l'operació.

No obstant això, des d'Unicef desmenteixen aquesta versió i diuen que molts dels menors afirmen procedir de pobles del Txad i no de Darfur (Sudan) com deia l'organització francesa.

Indignació de l'ONU

L'equip de les Nacions Unides al Txad ha mostrat la seva “indignació” quan ha conegut els plans de traslladar els menors del Txad a França i ha qualificat la pràctica com “il·legal” i contrària a totes “les normes jurídiques nacionals i internacionals”.

L'ONU afirma que aquest cas "il·lustra fins a quin punt s'ha ignorat l'interès superior del nen” i lamenta que es "distorsioni" el treball "seriós" d'altres ONG
"Aquest cas il·lustra fins a quin punt s'ha ignorat l'interès superior del nen”, alerten des de l'ONU, que recorda el “caràcter primordial de la sobirania nacional i la necessitat que tots els actors governamentals i no governamentals s'ajustin a les disposicions legals de dret del Txad i als instruments internacionals aplicables en totes les intervencions en benefici de les poblacions més vulnerables”.

Així mateix, l'equip de les Nacions Unides al Txad lamenta que el cas de l'ONG Arca de Zoé “distorsioni el treball seriós i respectuós” amb les lleis nacionals i internacionals que “la majoria de les ONG internacionals al Txad desenvolupen des de fa anys”.

També en aquesta línia ha parlat Unicef, que considera l'intent de treure del Txad els nens per traslladar-los a França com un acte “aberrant”. “L'adopció només pot ser l'últim recurs i ha de fer-se en un marc legal”, diu Unicef.

Més informació:
Arca de Zoé
Unicef
Notícies sobre el Txad publicades a AfrolNews

Canal Solidari-OneWorld 2007