24 de novembre 2007

(Maragall dimissió) Ja hi ha sentència del cas Isanta



isanta_99.jpegDesprés de tot plegat, no es retornarà en vida aquest Berguedà, però no quedarà impunement,ja que hi ha sentència, a l´espera que sigui molt probablement recorreguda per la defensa dels condemnats, i sobretot que ni a Berga ni enlloc torni a succeir quelcom semblant. A tall anecdòtic, em molesta que en mitjans barcelonins parlin de l´assassinat de la Patum, quan, si que és cert que fou en els dies concrets, però no explicitament en un acte patumaire pròpiament dit, associant injustament a la festa i expressió cultural de referència amb un fet concret, per molt condemnable, i que ara ja té resolució judicial, i que va combulsionar la societat berguedana, en part també per les coses mal fetes des d´àmbits policials, declaracions politiques irresponsables per part d´Artur Mas i declaracions impresentables de Montserrat Tura, entre d´altres com ja vaig denunciar en el seu moment, que per sort, de moment, dos anys més tard, s´ha pogut reconduir malgrat els fets i la tranquilitat s´ha aconseguir, en bona part per la tasca de la Plataforma per la convivència al Berguedà i la responsabilitat de la gent, abocant-se en causes solidàries per ajudar a finançar acusació particular que impulsava, que ha donat els seus fruits en la linia de almenys fer justicia a una mort que no s´hauria d´haver produït mai, i que des d´una visió personal va ser un exemple de reacció col.lectiva i solidària que només es possible en comarques com la nostra amb una identitat i cohesió manifesta, que si hagués succeit en altres indrets quedaria com un breu en algun mitjà a nivell anecdòtic.
En definitiva, l'Audiència de Barcelona ha fet pública avui la sentència final sobre la mort del jove Josep Maria Isanta , l'any 2005. Fa alguns mesos la justícia ja va condemnar els autors dels fets que eren menors d'edat en aquell moment. Ara l'Audència jutjava els majors d'edat que van participar a l'assassinat, i finalment ha condemnat a set dels nou joves acusats a 43 anys de presó cadascún, per un delicte d'assasinat i homicidi en grau de temptativa. Els altres 2 joves han estat condemnats a 25 anys de presó, ja que han comptat amb l'atenuant d' "alteració psíquica".

El tribunal ha rebutjat els arguments de la defensa, que afirmava que els acusats s'havien trobat de cop i volta en una baralla que no s'havia previst d'antuvi, i considera provat que tots ells van dur a terme una agressió planificada "concertada". Segons el jutge, el grup va preparar l'acció, que es va desenvolupar amb un "mecanisme grupal", agredint a la víctima i aconseguint que caigués a terra. Segons la sentència, els agressors van formar aleshors dos cercles al voltant del jove, per a que mentre uns l'apunyalaven els altres impedissin que se l'auxiliés. Per tot això, el tribunal considera l'acció un assassinat i no un homicidi, ja que els fets van ser planificats, no de resultes d'una situació imprevista. Així mateix hi afegeix l'agreujant de traïdoria, ja que els acusats es van assegurar que la víctima no es pugués defensar.
Informacions sobre la sentència: