19 de febrer 2008

(Maragall dimissió) A quin cubell llenço el paper d'alumini? I les burilles? Respostes concretes a residus dubtosos

El porexpan es recicla?, on llenço les burilles?, i els fregalls?, et perds entre els cubells de reciclatge? Entitats i ajuntaments posen en xarxa eines perquè els residus ‘dubtosos’ no tornin a ser un problema.
Campany Mans Unides
Els taps de suro de les ampolles de vi, el paper d'alumini, els papers de les madalenes, les safates de porexpan o els escuradents, una vegada utilitzats són residus de difícil classificació.

No és tan fàcil saber si els fregalls es poden reciclar o si objectes com els termòmetres i productes com les bandes depilatòries es poden llançar al contenidor sense majors conseqüències, així que habitualment ens topem amb la pregunta ‘Què faig amb…?’.

Davant això, diversos ajuntaments i entitats han obert espais i cercadors amb llistes dels residus que encara no tenim clar a quin contenidor van.

Experts como Aurelio Ramírez, enginyer del Consell Construcció Verda, organització que treballa per a transformació cap a la sostenibilitat d'edificis i barris, recomanen que davant dubtes amb el reciclat consultem les eines d'EcoEmbes o de l'Associació Nacional de Recicladors.

A la web d'Ecoembes, societat anònima sense ànim de lucre creada per un grup d'empreses en pro del reciclat i d'una gestió adequada de residus, compten amb un senzill cercador molt útil en el que pots introduir el nom del residu que et crea dubtes i automàticament t'indica on ha d'anar. A més, quan en un producte vegis que duu el símbol d'Ecoembes, significa que l'empresa que ho comercialitza aporta diners en concepte de gestió de residus a la Societat Espanyola d'Ecoembalatges, que a la llarga han de tornar als municipis que recullen aquesta fracció dels residus municipals. Ecoembes contempla els envasos i els embalatges de plàstic, de metall i de cartró. I Ecovidrio, que funciona de la mateixa manera, els de vidre.

D'una manera similar funcionen els cercadors que han engegat un bon nombre d'ajuntaments. A Catalunya l'Agència Catalana de Gestió de Residus ha habilitat un telèfon per oferir informació relacionada amb els residus i el reciclatge. Al 900 900 408 pots consultar informació sobre com trobar punts nets, en quines localitats compten amb serveis de recollida, etcètera. També tenen un apartat de consultes online.

De la mateixa manera els ajuntaments de Barcelona i Canet de Mar han engegat les seves eines d'informació sobre reciclatge. A la web de Barcelona, ciutat neta pots indicar el residu que vols reciclar i l'aplicació t'indica on i com pots fer-ho. Mentre que el consistori de Canet de Mar ha engegat una llista participativa de residus ‘dubtosos’ que tota la ciutadania pot ajudar a completar. A la llista de preguntes més freqüents trobareu també un apartat amb els dubtes més freqüents.

Mapa de punts nets

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ha engegat un cercador de punts nets de totes les províncies i ciutats de Catalunya. Cada punt net compta amb una completa fitxa informativa on també podràs resoldre els teus dubtes sobre el reciclat de tot tipus de productes.

Altres pàgines web que ofereixen informació útil sobre que es pot llençar i el que no en cada contenidor de reciclatge són Infoecologia, l'Escola de Reciclatge a la llar de Consumer i Redcicla. Si entres a l'apartat ‘Codi de colors’, trobaràs un ampli llistat de productes habituals i no habituals amb la seva corresponent destinació.

Alguns dels residus dubtosos i la seva destinació que podem consultar a aquests cercadors són:

  • Paper d'alumini: va al contenidor d'envasos si està net, si té restes de menjar va al rebuig.

  • Bombetes: les de baix consum han d'anar a la deixalleria, ja que contenten residus especials. Les bombetes tradicionals poden anar al rebuig.

  • Cartutxos de tinta d'impressora i tóners: són residus especials i perillosos que s'han de dur als punts nets.

  • Escuradents: poden anar amb la matèria orgànica.

  • Llumins: també poden anar amb la matèria orgànica

  • Piles: s'han de dur als contenidors específics. Les piles mai han de llençar-se a les escombraries generals ni a cap altre contenidor ja que una sola pot contaminar de forma greu.

  • Safates de porexpan: amb els envasos, però l'ideal és reduir al mínim el consum de porexpan, ja que és un material de difícil reciclatge.

  • Ungles: a rebuig.
  • Què PuC Fer Jo?


    Coneix alguns hàbits que poden ajudar-te a reciclar, reutilitzar i cuidar el medi ambient.

    Al Directori d'Entitats de Canal Solidari trobaràs altres organitzacions que treballen amb temes de reciclatge i medi ambient amb les quals pot col·laborar.

    Enllaços relacionats:

    Consell Construcció Verda

    Agència Catalana de Gestió de Residus

    Barcelona, ciutat neta

    Ajuntament de Canet de Mar

    Cercador de punts nets de l'OCU

    Infoecologia

    Escola de Reciclatge a la llar de Consumer

    Redcicla

    Llegeix altres notícies relacionades amb el reciclatge publicades a Canal Solidari.

    Canal Solidari-OneWorld 2008