04 de maig 2013

Ensorrant el quart pilar de l´estat del benestar: La Llei de dependència


ENSORRANT EL QUART PILAR DE L´ESTAT DEL BENESTAR: LA LLEI DE DEPENDÈNCIA
El que havia de ser amb les pensions, educació i sanitat, el quart eix d´intent de l´estat del benestar , objectiu de garantir des de la socialdemocràcia l´estat del benestar, la llei de dependència, té els dies comptats. Resulta que ni més ni menys, que l´1 de maig del 2013, el govern espanyol del PP va fer arribar amb nocturnitat, un memoràndum dit “Plan Nacional de Reformas “, amb les reformes legals i de retallades socials per complir els objectius del dèficit fixats per la troica de la UE.  I , ai làs, inclou d´una sola plomada retallades en sanitat, acarnissant-se especialment , en el finançament de la llei de dependència, perpetrar una retallada que pot ascendir als 1.108 milions d´euros (equivaldria  a 184.355,6 milions d´ antigues pessetes), i augmentant el copagament als dependents, fins a un 50%.
Aquests fets són la defunció de la llei de dependència (Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència , Llei 39/2006, de 14 de desembre de 2006 ), que va iniciar el desplegament l´1 de gener del 2007. Era l´intent de dotar de qualitat de vida per a totes aquelles persones que dins els 3 graus i nivells de valoració de discapacitat en ser reconeguda, es fa un PIA(Pla Individual Atenció) on es detalla els serveis i atenció personal adequada pel seu grau de discapacitat, sigui a la llar, en la vida diària, amb assistència de treballadora familiar, als centres geriàtrics, centres de dia o serveis especialitzats, amb familiar-cuidador/a (pot suposar dilapidar el fet que hi hagi 431.294 persones cuidadores a nivell d´estat(93% d´elles dones) i crear una reforma laboral encoberta de dones aturades que cotitzen com a cuidadores en règim especial),etc.
 A Catalunya , que té de 270.000 sol·licituds ateses, afectarà a les 150.000 persones amb valoracions de dependència realitzades, 135.000 dependents ja reconeguts. N´hi ha 1.639.990 persones dependents a nivell estatal.
Recordar, que d´una competència que no li corresponia a l´Estat , ja que l´acció social es competència de les CCAA i nacionalitats, a l´hora de la veritat, el PSOE va legislar com una norma estatal. D´aquí que tant el Govern Balear, com la Generalitat de Catalunya i Valenciana, entre altres administracions, han hagut d´assumir pagaments de serveis de la Llei de dependència, per retallades pressupostàries del PP a aportacions de l´Estat el 2012 per import 283 milions d´euros, amb voluntat de centrifugar despesa a les administracions autonòmiques i quedar-se el poder per legislar sobre la Llei de la dependència, a la seva conveniència i arbitrarietat .
No fa massa que el RD 20/2012 impulsat pel PP, ja ha comportat una disminució del 15% a les ajudes per cures familiars, afectant a 400.000 persones a nivell estatal, i la suspensió fins 2015 dels dependents moderats en grau I fins el 2015, a més de suspendre al dret retroactiu a diverses prestacions econòmiques. Resultat: 146.000 de les 170.000 cuidadores han deixat de cotitzar a règim especial de cuidadores de la Seguretat Social.
 Això provoca que amb la nova destralada , amb els nivells d´austericidi aplicats, qui acabi pagant les conseqüències siguin les persones dependents, perquè s apunta al 50% de repagament, per qui s´ho pugui permetre´s, i tenint en compte que les persones dependents en bona part tenen edat avançada, a més de la despesa farmacèutica, és abocar a l´abandonament de serveis derivats de la dependència perquè amb la seva ínfima pensió a majoria, no els arribarà, i això és tant com dir que amb la retallada del PP a la dependència,  pot provocar una pandèmia social vegetativa, no tan sols dels que esperaven el reconeixement i les prestacions de la dependència, que ja estaven en milers de casos paralitzades, a més assistirem al presumpte degoteig del suïcidi assistit per part de l´estat, a les persones que per quadrar el % de dèficit imposat, el que es desquadrarà serà la seva qualitat de vida, l´empitjorament físic i psíquic, l´aïllament social de 1,6 milions de persones, i en el pitjor dels casos, accelerar el procés de pèrdua de vides humanes derivades d´una decisió política, gens innocent i per ser impulsat pel PP, gens “caritativa”.
Davant tot plegat, la resposta és rebel·lar-se ja que el cop al benestar a una part necessitada de la societat, en rebria les conseqüències i aquesta destralada equival a un 2% de les aportacions al refinançament de la banca espanyola, qüestió de prioritats “populars”. Caldrà exigir rectificació urgent i que el Governs autonòmics tenen una oportunitat mitjançant la Cartera bàsica de Serveis Socials respectives d´incorporar serveis a la ciutadania i pressupost, per fer inhabil el memoràndum de retallades pressupostàries del PP a l´atenció i l´autonomia personal de persones necessitades, que es mereixen poder viure en condicions de dignitat.
Moisès Rial
Secretari Comunicació CGT Catalunya
@llibertats