06 de maig 2008

(Maragall dimissió) Les TIC, de l'opció a la necessitat per a les ONG

Les TIC estan cada vegada més presents a les nostres vides, una realitat que les ONG no poden obviar. Al Fòrum Alternative Channel de Barcelona s'ha parlat de com fer-lo, quins beneficis comporta i cap a quin model s'ha d'avançar.
‘Reach out of Kenia’ (Dóna la mà a Kenya) és el grup que Amnistia Internacional (AI) ha creat a Facebook amb la intenció de pressionar el Govern kenyà entrant perquè compleixi les seves promeses i jutgi aquelles persones que han violat els drets humans.

Fa temps que Amnistia utilitza internet per difondre les seves campanyes, però aquesta és la primera vegada que incorpora un recurs com Facebook. Facebook és una eina a internet que permet als usuaris estar en contacte amb les persones del seu voltant. Aquest instrument també permet crear grups als quals els usuaris poden unir-se. I això és precisament el que ha fet AI. A través del grup ‘Reach out of Kenya’ milers d'usuaris han conegut la situació d'aquest país africà i han participat en accions virtuals com el disseny de fotos amb el lema ‘End impunity in Kenia’ (Fi de la impunitat a Kenya).Kevin Darling, encarregat de la campanya d'Amnistia, valora l'ús de Facebook molt positivament, doncs a part d'un major nombre de coneixedors de la situació de Kenya i d'usuaris del web d'AI, també han aconseguit que els actes es traslladessin d'internet al carrer, amb manifestacions a 11 països diferents. El punt negatiu? Facebook no protegeix la identitat dels membres dels grups, i això, en països on no està garantida la llibertat d'associació, és un risc.Les TIC, el futur de les ONG El d'Amnistia Internacional és només un dels molts exemples de l'adaptació de les ONG a les noves tecnologies que es van poder veure i escoltar al Forum Alternative Channel que es va celebrar a Barcelona el 30 d'abril. Alguns experts adverteixen que aquesta adaptació deixarà de ser, en breu, una opció, per passar a ser una necessitat.
“Les ONG han d'aprofitar la sinèrgia tecnològica perquè sinó acabaran perdent els seus voluntaris” Al segle XXI molts dels joves que dedicaven el seu temps al voluntariat presencial han passat a dedicar-lo al voluntariat virtual, explica Jordi Durán d'Iwith.org, i al mateix temps moltes organitzacions treballen cada vegada més les accions des d'internet, sense que aquestes es quedin només a la xarxa. “Les ONG han d'aprofitar aquesta sinèrgia tecnològica perquè sinó acabaran perdent una de les seves principals fonts de recursos, els voluntaris”, diu Durán.Fins i tot les Nacions Unides (ONU) s'han adonat d'aquesta necessitat, segons explica Amy Weesner, del Departament TIC del secretariat de les Nacions Unides a Nova York. Harmonitzar els actuals recursos tecnològics amb els quals compta l'ONU i convertir aquesta organització en una autèntica xarxa, sense la fragmentació que viu ara, és un dels objectius actuals d'aquest organisme internacional. Això els permetria, entre altres coses, donar una resposta més coordinada als diferents conflictes.

Una informació alternativa

Les TIC, a més, ofereixen molts altres avantatges. Al Forum Alternative Channel també es va parlar del paper de les ONG com a generadores d'informació gràcies a l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.La periodista Margarita Riviére va explicar la seva hipòtesi segons la qual, “el 80% del coneixement que posseïm prové dels mitjans de comunicació, mentre que el 20% restant procedeix del nostre entorn (escola, amics, família, etc), un entorn, que al seu torn, també està influenciat pels mitjans”.

Aquest cercle viciós provoca, segons Riviére, que tots compartim un coneixement comú i al mateix temps, tots desconeguem el mateix. Les ONG, afegeix Thierry Maillet, autor del llibre Generation Participation i del blog Consommation et Citoyenneté, han de ser les encarregades de trencar aquesta dinàmica amb l'ajuda de les noves tecnologies, com per exemple la web 2.0 i els blocs. Així mateix, Maillet creu que les organitzacions han d'establir una relació “molt professional i completa amb els mitjans convencionals i saber transmetre els beneficis de les seves actuacions”. A més dels temes exposats, durant tot el dia es van desenvolupar diferents activitats al Forum Alternative Channel. Una de les més destacades ser la conferència que la Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú va fer sobre ‘Drets i protecció de les minories culturals'.

A part dels tallers i els seminaris, al fòrum també es van poder conèixer altres projectes sobre xarxes socials i mitjans de comunicació responsables, com Humania TV i WeCanChangeIt.TV, gràcies a l'espai Speaker Corner. Què Puc Fer Jo?
Visita la pàgina del Forum Alternative Channel, consulta els diferents projectes que es van donar cita zl fòrum i aplica les millors idees per a la teva entitat!

Si el que vols és conèixer més coses sobre les TIC i possibles aplicacions per a la teva entitat pots visitar el ChandraLab, un projecte que, com Canal Solidari, forma part de la Fundació Chandra.

Més informació:






Altres notícies relacionades amb les TIC publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

has fet una crònica molt interessant, gràcies per informar!