18 de març 2008

(Maragall dimissió) Les violacions de drets humans al Tibet, de nou sobre el mapa

Fa uns mesos, els monjos budistes demanaven a Birmània més llibertat. Ara els protagonistes són els monjos tibetans. La Xina ha donat un ultimátum perquè parin les manifestacions i el Dalai Lama parla de 'genocidi cultural'.


Organitzacions de drets humans denuncien des de fa anys que la tensió i la violència estructural són un fet habitual al Tibet però, aquests dies, aquesta realitat ha tornat a sortir a la llum i s'ha posat a la vista de gran part del món.

A Lhasa, ciutat sagrada i capital del Tibet, protesten des de fa diversos dies monjos tibetans als quals se'ls han unit altres ciutadans. Els manifestants aprofiten que part de la comunitat internacional mira cap a la Xina perquè en pocs mesos acollirà la celebració dels Jocs Olímpics; denuncien la repressió que pateixen per part de les autoritats xineses, que ocupen el Tibet des de fa més de 50 anys.

De moment, les informacions que arriben no són del tot clares. El Govern xinès diu que, a causa dels incidents han mort una dotzena de persones, però des del Govern tibetà a l'exili, al nord de l'Índia, diuen que el nombre de víctimes podria arribar al centenar. Segons el Dalai Lama, la violència que s'està donant aquests dies correspon a “un genocidi cultural” que es dóna al Tibet des de fa anys i la comunitat internacional hauria de respondre a “la seva responsabilitat moral” recordant a la Xina que, com a país amfitrió dels Jocs Olímpics, ha de complir una sèrie d'obligacions.

Des del Govern xinès, en canvi, diuen que la situació a Lhasa està sota control i que el Govern aplicarà una política de “tolerància zero” amb les persones que es manifestin en aquesta ciutat o a altres municipis. Al·ludint motius de seguretat, les autoritats xineses han expulsat els turistes i els periodistes estrangers de la capital del Tibet. També és difícil aconseguir informació a través d'espais com Youtube, ja que el Govern xinès, per segona vegada en mig any, ha bloquejat l'accés a aquest canal.

Més protestes dins i fora de la Xarxa

Les protestes dels monjos tibetans han comptat aquests dies amb el suport de ciutadans que, a diversos països, també s'han manifestat. A l'Estat espanyol, la comunitat tibetana ha demanat la fi de la violència. En una carta oberta, el director de la Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wangchen, ha criticat que, a causa de “la pressió del règim xinès”, la policia a l'Índia i el Nepal ha reprimit “durament les manifestacions pacífiques” que demanen “respecte pels drets humans i llibertat per tornar al seu país”. A més, Wangchen ha exigit la llibertat per a tots “els tibetans, monjos i monges i el Panchen Lama”, retinguts per les autoritats xineses.

“Les forces de seguretat xineses haurien de parar els seus atacs violents contra els manifestants al Tíbet i permetre que les Nacions Unides portin a terme una investigació independent”, afegeix Human Rights Watch, que critica la forta “presència de forces de seguretat xineses als carrers” del Tibet i acusa el règim de Xinesa d'aprofitar els incidents per destruir dos monestirs i deixar incomunicats molts altres.

Altres entitats com Amnistia Internacional adverteixen de les “restriccions a llarg termini imposades als observadors de drets humans”. “Les referències al ‘terrorisme’ i les amenaces per a la seguretat de l'Estat formulades per les autoritats xineses, especialment en el context dels preparatius per a les Olimpíades, es consideren com a justificació de l'àmplia onada repressiva no només contra minories ètniques crítiques amb l'autoritat de la Xina, sinó també contra defensors i defensores de drets humans”, afegeix l'ONG.

D'altra banda, la Campanya Internacional pel Tibet parla d'arrests arbitraris i de presos polítics, a més de tortures i execucions de tibetans que s'oposen a la presència xinesa a la regió. Aquesta organització explicava fa uns mesos que cada any, entre 2.500 i 3.000 tibetans creuen les montanyes de l'Himàlaia per fugir de l'ocupació xinesa i exiliar-se a l'Índia i el Nepal.

A totes aquestes veus d'organitzacions internacionals se sumen també la de persones que a títol individual parlen aquests dies sobre el conflicte a través de la blogosfera. “Greu, digna de denúncia i vergonyosa; no obstant això en aquesta ocasió no hi ha ‘recomanacions dels organismes internacionals’… Serà que allà no hi ha petroli”, diu a la seva bitàcola Alena Collar.

A Una Palabra Tuya es pregunten també on està la comunitat internacional, i Nekane explica que fa dotze anys va visitar el Tibet i, com a turista, va viure també una retallada de llibertats que és encara més gran per a la població tibetana. Al seu bloc, Martha ens recomana un vídeo per saber més sobre el conflicte.

Què Puc Fer Jo?


La Campanya Internacional pel Tibet demana suport per exigir l'alliberament del XI Panchen Lama, retingut per les autoritats xineses des de fa 13 anys. També pots donar suport a la seva causa perquè, amb motiu dels Jocs Olímpics, la Xina respecti els drets humans al Tibet.

Amnistia Internacional també t'anima a signar per demanar al Govern xinès que el llegat de les Olimpiades sigui el respecte dels drets humans.

A YouTube pots veure vídeos sobre el conflicte al Tibet.

Més informació:
Pàgina web i bloc de la Casa del Tibet a Barcelona
Human Rights Watch
Amnistia Internacional
Campanya Internacional pel Tibet
Govern tibetà a l'exili
Altres notícies sobre Tibet publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2008

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Mis saludos desde Venezuela. Muy buenas las entradas.
Martha Colmenares

Moisès Rial Medina ha dit...

Saludos, espero que la realidad catalana puedas continuar viéndola des este bloc.
Salut!

Anònim ha dit...

Moltes Gracies per la seva enlaçada.